Restaurantele din județ vor fi redeschise. Patru localități din județ au rată mai mare de infectare

0
598

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt s-a întrunit luni, 31 august, și a analizat situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 din județ pentru a se vedea dacă pot fi deschise sau nu restaurantele.

Astfel, din evaluarea situației epidemiologice prezentată de Direcția de Sănătate Publică Olt s-a constatat că, la nivelul județului Olt, incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică de 1,5/1000 locuitori, respectiv 0,51/1000 locuitori, iar restaurantele vor fi deschise. Sunt însă patru localități unde numărul infectărilor este mult mai mare.

„Există însă unități administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, depășește rata de infectare de 1,5/1000 de locuitori, respectiv localitățile: Bălteni (1,85/1000 locuitori), Cezieni (1,84/1000 locuitori), Obârșia (1,57/1000 locuitori) și Șopârlița (1,69/1000 locuitori). Întrucât în aceste localități nu a fost identificată o răspândire comunitară, ci cazurile sunt în focare familiale și nici nu a fost constatat un trend crescător în ultimele două săptămâni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a hotărât că nu se impune măsura de restricție sau închidere a activităților reglementate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43/27.08.2020”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Totodată, Direcția de Sănătate Publică Olt va monitoriza săptămânal evoluția ratei de incidență a cazurilor pentru fiecare localitate în parte și va prezenta analizele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii unor măsuri impuse de contextul respectiv.

Executivul a adoptat în ședința de luni, 31 august, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, este permisă reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fii reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum doi metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.

În continuare se menține interdicția pentru activități de tip bar, club, discotecă, pentru activitățile cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție. Totodată, va avea loc creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.