Sute de persoane din Olt au încasat ilegal bani de la stat

0
2226

Peste 700 de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt în primele șapte luni din 2019 sunt de peste 5 miliarde ROL. Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie  de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei.

  Situaţia cea mai gravă se înregistrează la ajutoarele sociale (venitul minim garantat) unde 329 de beneficiari au de returnat în total 252.266 RON. Nici în privinţa alocației de susținere a familiei situația nu era în regulă, la începutul lunii august 2019, debitele pe care le avea de recuperate AJPIS Olt de la 311 beneficiari fiind de 174.947 RON. Sume relativ mari de recuperate sunt și la stimulentul de inserție unde 33 de beneficiari au de returnat în total 45.841 RON. Debite în cuantum de 19.893 RON  înregistrează şi 29 de beneficiari de alocație de stat, în timp ce 31 de beneficiarii de alocație de stat au de returnat 17.060 RON.

 „În evidenţele instituţiei, la 31 iulie 2019, figurau 736 de debitori. Suma pe care aceştia o datorează se ridică la valoarea totală de 510.314 RON”, a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Derogare de şase luni

Persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. Asta stabileşte un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, aprobat de Executiv. Cei care însă nu se conformează prevederilor legale vor trebui să plătească în plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Dacă înainte debitorul constatat de instituţia noastră avea la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a-şi plăti debitul de la notificare, prin această modificare termenul este mult mai generos, respectiv de 180 de zile. După împlinirea acestui termen, automat se începe calculul de dobânzi şi penalităţi şi se înaintează titlu executoriu la ANAF care începe executarea propriu-zisă”, a concluzionat Ghiţă.