PERICOL pentru călători!

Mijloacele de transport în comun, adevărate saune

0
274

În aceste zile caniculare, temperaturile de peste 40 de grade sunt resimțite din plin, în special de persoanele care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Autobuzele „fierb”  în aceste zile și la propriu, și la figurat pentru că aerul condiționat nu face față căldurii de afară, iar oamenii sunt total nemulțumiți.

Ce spun oamenii?

Călătorii s-au plâns în aceste zile de aglomerație și atmosfera sufocantă din autobuze.  În cea mai mare parte vârstnici, călătorii s-au declarat nemulțumiți că doar în zona șoferului temperatura era cu câteva grade mai mică decât cea de afară.

,,Este foarte cald și nu sunt condiții. Dacă autobuzele au aer condiționat eu nu l-am simțit, nici măcar trapa de deasupra autobuzului nu a fost deschisă. Nu știu cine e responsabil, dar este extrem de cald”.

„Cum de nu vede nimeni în ce condiții călătorim? La orele prânzului e o căldură insuportabilă în autobuze. Dacă au aer conditionat de ce nu este pornit?”

 „Am atras atenția șoferului să pornească aerul condiționat, dacă este funcțional, și mi-a zis că are ordin să facă economie, așa că să dăm drumul la geamuri să se facă curent în timpul mersului”.

 „Degeaba au aer condiționat autobuzele astea noi. M-am urcat în mai multe astfel de autobuze și nu venea nici un fir de aer rece. Doar sufla aer cald din plafon”.

„În autobuz se circulă și cu geamurile deschise, dar și cu instalația de aer condiționat pornită. Degeaba a încercat șoferul să-i determine pe călători să închidă geamurile ca să poată fi eficientă instalația AC pentru că lumea nu voia, din cauza mirosului. Fel de fel de lume circula cu autobuzul și clar șoferul nu îi poate mulțumi pe toți”

„ Ar trebui sa bage mai multe mașini pe trasee ca să nu mai fie așa aglomerație”

 „Dacă ați știi ce se întâmplă… sunt situații în care pasagerii se ceartă între ei: dacă șoferul să oprească sau nu aerul condiționat. Unii zic că sunt bolnavi și-i trage curentul, alții că mor de caldură, iar șoferul era prins la mijloc în această dispută”, au fost o parte din reacțiile călătorilor care ieri au mers cu microbuzele în diferite locații din țară.

Ce fac autoritățile?

Organele de competență ale statului pasează responsabilitățile de la unele la altele.

Am sunat pentru informații la reprezentanții firmelor de transport. Aceștia nu recunosc nici în ruptul capului că autovehiculele care transportă oameni ar avea probleme la mijloacele de ventilare. Mai mult spun că au fost luate măsuri pentru remediarea tuturor problemelor existente. Politiștii spun că se face periodic verificări în trafic și că este adus de asemenea la cunoștința conducătorilor auto faptul că nu trebuie să transporte mai multe persoane decât numărul maxim de locuri admis din microbuz.

Dreptul de a suspenda provizoriu ruta din cauza condiţiilor rutiere şi meteorologice nefavorabile, îi revine numei şefului autogării (staţiei auto) şi poliţiei rutiere, însă aceștia nu au considerat că este necesar acest lucru. Deși, în zilele şi orele cu flux de călători sporit, conducătorul gării auto are obligația să antreneze suplimentar mijloace de transport ale agenţilor economici care deservesc rute regulate în localitatea sau direcţia dată şi sunt înregistraţi în modul stabilit, aceștia spun încă că nu a fost nevoie de suplimnetarea numărului de autovehicule. „Avem un singur microbus care funcționează fără aer condiționat, cel care a venit aucm de la București. Aerul s-a defectat pe drum și se vor face bineînțeles reperații. Cât despre aglomerație…nu mai este ce era să știți…de când studenții au transport gratuit cu trenurile microbuzele sunt ceva mai libere. Nu a fost nevoie să suplimentăm numărul de locuri”, a declarat un reprezentant al autogării din Slatina.

Probleme similare sunt în fiecare sezon estival, însă nimeni nu face nimic pentru a îmbunătăți serviciul  de transport în comun, iar  oamenii să nu se mai confrunte cu astfel de probleme.

Cod roșu de caniculă în județul nostru

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat vineri emiterea unui cod roşu de caniculă, având în vedere că în următoarele zile, în Oltenia şi Muntenia, sunt preconizate şi 40, 42 sau chiar 43 de grade Celsius. Pentru a face față acestei situații Serviciul de Ambulanţă Olt a suplimentat numărul echipajelor de intervenție. Peste 20 de ambulanțe sunt pregătite să intervină dacă li se va solicita ajutorul. Reprezentanții SJA Olt au constatat deja o creştere a numărului de solicitări în această perioadă.