PSD explică cum vor putea fi organizate alegerile locale și parlamentare, în aceeași zi

0
325

PSD nu exclude varianta organizării alegerilor locale și a celor parlamentare în aceeași zi, cumulat cu reglementarea votului la distanță. Deputatul social-democrat Valeriu Steriu a declarat că în acest fel riscurile sanitare pentru alegători ar fi minime, în contextul Covid-19.

Valeriu Steriu a declarat, la RFI, că alegerile locale și cele parlamentare din acest an vor putea avea loc ”în momentul în care nu va exista nici un fel de risc pentru populație”.

”Dacă vor fi foarte bine organizate și vorbim aici nu doar de partea de protecție personală, de măști, de tot ce înseamnă mănuși și echipament, dar posibilitatea de a găsi totuși o cale de a vota și prin vot de la distanță, în momentul în care avem un astfel de sistem bine pus la punct, probat și acceptat de toate partidele, putem discuta de o posibilitate de a ne gândi, poate cum spuneau zilele trecute colegii mei, în aceeași zi atât localele, cât și alegerile generale, în așa fel încât să fie un risc minim pentru populație să se prezinte la vot”, a afirmat Valeriu Steriu.

Deputatul PSD afirmă că ”până la urmă, într-o singură zi poți organiza, astfel încât rând pe rând oamenii să intre, să păstreze distanța, dar campania electorală presupune întâlniri cu oamenii, presupune oriunde în lume, cel puțin în ultimii 100 de ani, mâini strânse ale oamenilor. Deci fără niște obiceiuri existente în politică, e greu de crezut că poți trece peste o campanie electorală în care să-ți prezinți proiectele, în care primarii să-și arate realizările sau să vină cu propuneri și idei și soluții noi (…), deci fără o campanie electorală nu ne putem gândi la alegeri, iar o campanie electorală înseamnă sute de mii de oameni care se întâlnesc cu alte zeci de mii de oameni”.

Întrebat cât de potrivită ar fi totuși organizarea alegerilor locale și a celor parlamentare în aceeași zi, ținând cont că mesajele din cele două campanii sunt diferite, Valeriu Steriu a replicat: ”Am avut alegeri prezidențiale cu generale în trecut și pare că a mers destul de bine. Problema într-adevăr de mesaj rămâne cumva diferită, dar se pot găsi variante, nu trebuie să fim inflexibili, trebuie să ne gândim și să căutăm varianta cea mai bună și mai simplă și mai sănătoasă pentru populație”.​