Peste 160 de olteni nu şi-au ridicat indemnizaţia de şomaj de luni bune. Ce se întâmplă cu aceste indemnizații

0
195

Peste 160 de olteni nu şi-au încasat şomajul de luni bune. Este vorba despre persoanele care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj transmisă prin Poştă şi neîncasată de beneficiari în ultimii aproape trei ani, pentru că nu au fost găsiţi acasă.

 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt informează persoanele care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, transmisă prin Poştă şi neîncasată de beneficiar , că listele cu creditorii din mandatele returnate din şomaj se găsesc la sediul AJOFM Olt. Persoanele care se regăsesc pe aceste liste pot solicita achitarea sumelor cuvenite, dar neîncasate prin întocmirea unei cereri către AJOFM.

„La 28 februarie 2019, în evidenţele AJOFM figurau 167 de şomeri. Este vorba despre acele persoane care nu au fost găsite acasă de către factorii poştali. Suma  aferentă pentru cele 167 de persoane este de 41.586 lei. În cazul în care nu vin în termenul prevăzut de lege, banii vor intra în vistieria statului, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Banii de şomaj neridicaţi pot fi recuperaţi timp de trei ani de la stabilirea drepturilor. După trei ani, drepturile se prescriu, iar banii sunt viraţi la bugetul de stat.

În Olt, din datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), la începutul lunii februarie, se înregistra o rată a şomajului de 6,25 la sută, corespunzătoare unui număr de şomeri de 10.105 persoane, aceasta înregistrând un trend descrescător faţă de sfârşitul lunii decembrie 2018, când rata şomajului a fost de 6,27 la sută.  În ce priveşte sprijinul financiar pentru aceste persoane, la sfârşitul lunii ianuarie erau 1.617 beneficiari ai indemnizaţiei. Ceilalţi şomeri, în număr de 8.488, nu primesc indemnizaţie. Totodată, statisticile arată că 4.140 din şomerii înregistraţi sunt femei. În ceea ce privește mediul de rezidență, 8.071 șomeri provin din mediul rural și  2.034 sunt din mediul urban.