Patroni din Slatina, Caracal și Grădinile, prinși cu muncitori la negru. Ce amenzi au primit patronii

0
329

Patronii a trei societăți din Slatina, Caracal și Corabia au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 80.000 lei.

 Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau patru persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

Două persoane au fost identificate la o societate de construcții din Grădinile, amenda în acest caz fiind de 40.000 de lei, o persoană a fost depistată la o firmă de comerț din Slatina, care a fost amendată cu 20.000 de lei, în timp ce o altă persoană a fost identificată la o firmă de panificație din Caracal, patronul societății fiind amendat cu 20.000 de lei.

De altfel, în luna noiembrie, inspectorii de muncă au verificat 224 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma acestor acțiuni au fost aplicate 143 sancţiuni, din care șase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 103.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 245 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna noiembrie, 14 salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.