Olt: Peste 5.800 de dosare, în Programul Tomata

0
198

5.813 fermieri olteni au depus la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Olt cereri pentru Programul Tomata, încercând să obțină subvenția de 3.000 de euro. Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a declarat că până acum au și fost verificați 1.200 de fermieri.

„Pe 1 aprilie s-a încheiat perioada de depunere a cererilor în Programul Tomata, avem 5.813 dosare, cele mai multe fiind din Izbiceni, Tia Mare, Cilieni, Scărișoara. Am început controalele în teren, au fost verificați 1.200 de fermieri. Până acum s-au încadrat toți, au avut suprafețele, chiar nu am avut probleme”, a spus Andronie.

Fermierii trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, iar legumele obținute nu trebuie să depășească conținutul maxim de reziduuri de pesticide. Reprezentanții DAJ Olt spun că dacă probele luate din legumele din solarii nu sunt conforme, fermierii vor fi declarați neeligibili.

„După prima vizită, urmează să facă verificări Fitosanitarul, apoi ne vor chema cu șapte zile înainte de recoltare să facem evaluarea producției. Colegii de la Fitosanitar iau probe, dacă sunt neconforme, fermierii nu sunt eligibili. Se iau probe din solarii”, a adăugat Andronie.

Valoarea maximă a sprijinului este de 3.000 de euro/1000 mp pentru ciclul I -tomate şi de 1.000 de euro/1.000 mp pentru ciclul II –tomate, ardei gras/capia, fasole verde, castraveţi, spanac, salată, ceapă verde.