O delegație a Consiliului General Loiret din Franța, vizită de lucru în Olt

0
225

O delegație franceză din care fac parte elevi și cadre didactice din Loiret și artiști profesioniști ai teatrului Clin d’Oeil  din Orleans se află într-o misiune de lucru în județul Olt, în perioada 26 – 31 martie.

Principala acțiune cuprinsă în cadrul programului prevede organizarea unor spectacole de teatru în colaborare cu elevi ai Colegiului Național „Radu Greceanu”, îndrumați de profesorul Dana Iancu. Reprezentațiile vor fi susținute în amfiteatrul Colegiului Național Radu Greceanu” (miercuri, 28 martie 2018, ora 17.00), pe scena Centrului Cultural Eugen Ionescu” din Slatina (joi, 29 martie 2018, ora 18.00) și la Teatrul Național din Caracal (vineri, 30 martie 2018, ora 17.30).  Piesa care va fi pusă în scenă, Cabaret des  mots (Cabaretul cuvintelor), este scrisă de maestrul Matei Vişniec, dramaturg român foarte cunoscut și apreciat de publicul francez, dar și român. Intrarea va fi liberă și sunt invitați să participe elevi, cadre didactice și iubitori de teatru din județ.

Acest proiect cultural a fost pregătit intens, timp de un an, de elevii din cele două țări și face parte din calendarul manifestărilor prevăzute în cadrul parteneriatului, care leagă cele două comunități. De asemenea, în program sunt incluse vizite tematice de descoperire a patrimoniului cultural local (cetatea Sucidava, mănăstirea Brâncoveni, întâlniri cu meșterii populari din județ), se precizează într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean Olt. Etapa următoare a proiectului are loc între 16 şi 21 aprilie 2018, elevii de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, însoţiţi de cadre didactice, urmând să susţină aceleaşi reprezentaţii teatrale în oraşul francez Orleans şi la sediul Ambasadei României din Paris. „În plus, proiectul teatral al tinerilor din Olt şi Orleans va fi inclus pe agenda proiectului «SEZONUL Franţa –România (decembrie 2018 – iulie 2019)», la invitaţia Ambasadorului României la Paris, E.S. Luca Niculescu, care a apreciat cooperarea de mai mult de un deceniu între Consiliul Judeţean Olt şi Departamentul Loiret”, se mai arată în comunicat. Activităţile programate săptămâna aceasta vizează încurajarea francofoniei în rândul tinerilor olteni şi promovarea valorilor culturale naţionale şi europene.

Ilie Bîzoi