O carmangerie, un magazin alimentar și un fast food din Olt, amendate de inspectorii sanitari veterinari

0
2399

Trei unități de alimentație din Olt au fost sancționate de inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.  Autoritățile au descoperit nereguli care puteau pune în pericol sănătatea populaţiei.

Specialiştii DSVSA Olt au efectuat în ultima lună din 2019 mai multe acțiuni de control pentru a preîntâmpina apariția unor episoade de toxiinfecții alimentare în rândul populației, în urma consumului de produse alimentare .

În acest sens, au verificate nu mai puțin de 667 de obiective: abatoare, unităţi de produse din carne, centre de ambalare ouă, depozite frigorifice, piețe agroalimentare, restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare de cofetărie/patiserie, puncte mobile, supermarket-uri, magazine alimentare, magazine de desfacere a peştelui, carmangerii și măcelării.

Cu ocazia acestor controale au fost depistate nereguli de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Principalele nereguli constatate au fost: condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție şi de comercializare, lipsă monitorizare temperatură pentru spaţiile cu regim termic controlat, dosare medicale ale angajaţilor cu termen depăşit,  manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea programului de autocontrol, lipsă trasabilitate, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi nerespectarea criteriilor de compatibilitate .

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 24 avertismente conform O.G. 2/2001 şi patru sancțiuni contravențională, conform H.G. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare totală de 25.600 de lei pentru o unitate de prelucrare fructe uscată, o carmangerie, un magazine alimentar și un fast food”, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

Totodată, în acțiunile comune de control, desfăşurate în perioada de raportare împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt,  au fost depistate două persoane fizice care transportau peşte în vederea valorificării, fără a deţine documente legale şi fără mijloace de transport autorizate sanitar veterinar. Având în vedere acest fapt, cantitatea de 317,5 kg peşte a fost confiscată şi dirijată către unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar.