Mitrel Liceanu, meșter cojocar, din Vădastra, sărbătorit de autoritățile județene

0
147

Nea Mitrel Liceanu este o emblemă a județului Olt prin prisma pasiunii pe care a urmat-o întreaga viață: a iubit și a creat mii de cojoace. La ceas aniversar, în a 81 primăvară, tezaurul viu al Oltului a fost sărbătorit de autoritățile județene: Ionuț Ivan, președintele CJ Olt, Gheorghe Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt, Ciurea Valeru, primarul din Vădastra Sorin Rădulescu și meșterul popular ceramist Ionel Cococi i-au fost aproape sărbătoritului, oferindu-i flori, șampanie, tort și multe urări de bine:

Astăzi am sărbătorit unul dintre cei mai remarcabili meșteri populari ai județului, nea Mitrel Liceanu, meșter cojocar, din Vădastra, un adevărat tezaur uman viu! Într-o lume în care tradițiile devin tot mai puțin frecvente, este de neprețuit să avem astfel de meșteri pricepuți care păstrează și transmit din generație în generație meșteșugurile și obiceiurile noastre străvechi. Promovarea și valorificarea tradițiilor locale sunt esențiale pentru conservarea identității culturale și a moștenirii noastre culturale.” a transmis Ivan.

”Oamenii importanți ai județului Olt sunt apreciați. Ziua de 14 aprilie 2024 a fost ziua în care a fost sărbătorit Dumitru (Mitrel) Liceanu, Tezaurul Uman Viu de la Vădastra, la împlinirea a 81 de ani de viață și aproximativ 74 de ani de când a început a realiza cele mai frumoase cojoace de Vădastra, adevărate opere de artă, meșteșug preluat de la tatăl său, Nicolae Liceanu. Pentru meșteșugul său, Mitrel Liceanu a primit foarte multe aprecieri și recunoașteri în România și în Europa însă cele mai înalte sunt reprezentate de titlul de Tezaur Uman Viu, acordat în anul 2015 de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO și Ordinul și Medalia Meritul Cultural acordate în același an de către Președinția României.a transmis Ciurea Valeru.