Ministrul Natalia-Elena Intotero, la Slatina: „O comunicare directă cu cetățenii din localitățile dumneavoastră care sunt în afara granițelor ar fi de un real folos”

0
329

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat, marți, campania națională „Informare Acasă, Siguranță în lume”, în județul Olt. La evenimentul care s-a desfășurat în Sala Europa a Consiliului Județean din Slatina au participat aproximativ 200 de persoane: reprezentanți ai primăriilor și instituțiilor deconcentrate din județ.

Ministrul Natalia Intotero a prezentat cele mai importante elemente ale campaniei destinate românilor care intenționează să studieze sau să muncească peste hotare. Nu îi încurajăm pe conaționalii noștri să plece în afara granițelor. Încercăm să ne facem datoria de a-i informa și dacă își doresc să plece în afara granițelor să cunoască pericolele la care se supun dacă nu pleacă informați din țară. Aici în țară prin sprijinul dumneavoastră a inspectoratelor școlare, a autorităților județene, prefecturilor, am încercat să avem discuții cu tinerii, cu elevii, și i-am rugat ca la rândul lor să disemineze aceste informații în școlile de unde ei vin. De această dată ne-am dorit o discuție cu dumneavoastră, stimați reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale, și pentru a-i informa cu privire la riscurile la care se supun dacă nu pleacă informați, dar și pentru a încerca să avem o comunicare cu aceștia, cu românii din afara granițelor. Din experiența mea de până acum am constatat că foarte mulți primari din țară și-au deschis o linie de comunicare cu românii aflați în străinătate, din localitățile lor. Este un lucru extraordinar pentru că mare parte din românii noștri de pretutindeni, mai devreme, sau mai târziu, mă refer la cei din diaspora își doresc să se întoarcă acasă. Niciunul nu a plecat de bine din țară și cred că împreună, alături de politicile guvernamentale, putem să-i convingem ca la un moment dat să se întoarcă acasă. De aceea cred că, o comunicare directă din partea dumneavoastră, a reprezentanților unităților administrativ teritoriale cu cetățenii din localitățile dumneavoastră care sunt în afara granițelor ar fi de un real folos”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, la Slatina.

La eveniment au mai participat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele Consiliului Județean, Virgil Delureanu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, Constantin Cîtu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, Rădița Piroșca, Mădălina Mitricoasa din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Craiova, locotenent colonel  Iulian Mihai din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, Magdalena Dobrescu din partea Direcției Județene pentru Tineret și Sport Olt, inspector șef adjunct Ginel Petre din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, Laurențiu Murguleț din partea Inspectoratului de Poliție Județean Olt și inspector Marius Stanciu din partea Agenției Naționale Antidrog Olt.

Campania se va desfășura în toate județele României. Practic prin această campanie a noastră de informare încercăm să facem cunoscut tuturor cetățenilor, chiar și cei care călătoresc în străinătate, cât  este de important înainte de a pleca să se intereseze despre țara unde doresc să călătorească sau unde doresc să –și aleagă un loc de muncă, despre legislația țării respective, cât este de important să fie atenți în momentul în care semnează un contract de muncă, cât este de important să nu își lase niciun moment documentele în mâna celor care le oferă un loc de muncă și dacă se află într-o situație neplăcută să știe că statul român le este aproape prin instituțiile care le oferă acest sprijin, începând de la misiuni diplomatice, consulate generale, numere de telefon care sunt accesibile 24 din 24 de ore, Ministerul de Interne s.a.m.d, a mai declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

 Și președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a subliniat faptul că românii trebuie să fie informați înainte de a face pasul să plece la studii, la muncă, sau în diverse alte ocazii, în străinătate. Un om care este foarte bine informat în primul rând este mai sigur și în al doilea rând el știe că nu este singur și beneficiază atunci când este afară de suportul foarte multor instituții care pot să îi acorde consultanță și sprijin în funcție de problemele pe care le are, a conchis Oprescu.

Ilie Bîzoi