Mărfuri sub prețul pieței, în magazinul Fiscului

0
675

Treninguri între 25 și 40 de lei, pulovere la 20 de lei, bluze damă vară la 10 lei, blugi adolescenți la prețuri între 30 și 40 de lei și bascheți damă la 21 de lei. Acestea sunt doar câteva dintre mărfurile confiscate, în ultima perioadă, pe care Fiscul oltean le vinde, în prezent, prin magazinul propriu, la preţuri sub nivelul pieţei.

Valorificarea acestor bunuri se face prin vânzare la magazinul aflat în incinta Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, la parter. Zilnic, în jur de 10-15 persoane intră în magazin în căutarea de chilipiruri. Faptul că magazinul  Fiscului continuă să fie în topul preferinţelor oltenilor la capitolul cumpărături reiese şi din vânzările făcute în primele cinci luni ale anului. Cel mai bine vândute produse au fost confecţiile şi încălţămintea. În primele cinci luni ale anului 2018 Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt a încasat 40.772 lei din valorificarea bunurilor privată a statului, mai mult de jumătate provin din vânzarea directă. La nivelul județului Olt, valoarea bunurilor confiscate și intrate în proprietatea privată a statului în perioada ianuarie-mai 2018 a fost de 58.532 lei, mai mult cu 12.099 lei decât în perioada similară a anului 2017.  În perioada menționată au fost valorificate următoarele categorii de bunuri: produse alimentare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, etc. Cele mai vândute au fost confecțiile și încălțămintea”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Pentru cei mai sceptici, care se îndoiesc de calitatea sau valabilitatea produselor expuse în acest magazin, reprezentanţii AJFP dau asigurări că marfa de pe rafturi nu prezintă probleme. Ea este verificată de o comisie de specialitate înainte de a fi scoasă la vânzare, formată din cinci membri: trei reprezentanţi de la Finanţe, un reprezentant de la Protecţia Consumatorilor şi un reprezentant al Poliţiei sau Jandarmeriei, în funcţie de ce autoritate a confiscat marfa. „ Bunurile care îndeplinesc codiții legale pentru a fi valorificate se predau organelor de valorificare, acestea fiind evaluate de către o comisie de evaluare constituită conform OG nr.14/2007. Totodată, potrivit prevederilor legale menționate, bunurile supuse valorificării care au devenit necomercializabile, precum și cele care nu au putut valorificate vor fi distruse sub supravegherea unei comisii de supraveghere”, a adăugat Marinescu.

În timp ce alimentele, îmbrăcămintea sau aparatura electrocasnică pot fi cumpărate direct din magazinul specializat al Fiscului, pentru bunurile licitate, în general imobile, terenuri sau autoturisme, ofertanţii trebuie să depună cererea de participare, oferta scrisă (într-un plic sigilat) şi dovada depunerii într-un cont al Trezoreriei, taxa de participare de 10 la sută din valoarea de pornire a licitaţiei pentru bunul solicitat.

Ilie Bîzoi