Incredibil! La trei decenii de la Revoluţie, încă se mai descoperă revoluţionari în Olt

0
2033

Numărul revoluţionarilor şi urmaşilor eroilor martiri din judeţul Olt care primesc indemnizaţii de la stat a crescut, faţă de anul trecut. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a mai acordat, în ultimul an, alte câteva certificate de „Luptător cu rol determinant” la victoria Revoluţiei din decembrie 1989 unor cetăţeni olteni. Dacă la începutul anului 2015 în scriptele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt figurau 74 de beneficiari pe Legea 341/2004, iar la începutul lunii mai  2018 erau 99, în prezent numărul acestora a ajuns la 105.

Au trecut 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi statul român acordă, încă, mii de indemnizaţii către aşa-zişii „luptători remarcaţi pentru fapte deosebite”. Povara e pusă pe umerii bugetului public şi depăşeşte zeci de milioane de euro anual.

În 30 de localități din Olt, există cel puțin un revoluționar

Chiar dacă în Olt nu s-a tras niciun foc de armă, o serie de personaje locale au obţinut certificate de revoluţionar şi beneficiază de o grămadă de avantaje. Conform datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, în acest moment sunt zeci de cetăţeni care încasează indemnizaţii speciale pe baza Legii 341, cunoscută şi sub numele de legea recunoştinţei. Trebuie precizat faptul că, în 30 de localităţi din judeţul Olt există cel puţin un revoluţionar.

Distribuţia pe localităţi a revoluţionarilor şi urmaşilor de revoluţionari este următoarea: pe primul loc se situează Slatina, cu 57 de deţinători de titluri de luptători cu rol determinant, urmată de Caracal cu șase revoluționari sau urmaș de revoluționar şi Corabia cu cinci revoluţionari. Şi Drăgănești Olt și Izbiceni au câte trei revoluţionari, fiecare. De asemenea, revoluţionari întâlnim şi Balș Brâncoveni, Drăghiceni, Şopârliţa, Şerbăneşti și Vișina Nouă, câte doi în fiecare localitate. Nu în ultimul rând, în Bălteni, Bobiceşti, Cezieni, Grădinile, Ianca, Movileni, Osica de Sus, Osica de Jos, Potcoava, Rotunda, Rusăneşti, Scornicești, Slătioara, Sprâncenata, Studina, Teslui, Văleni, Vlădila şi Vultureşti, există câte un revoluţionar sau urmaş de revoluţionar.

Cea mai mare indemnizatie conform legii 341/2004 este încasată de un „Luptător rănit gradul 1”. Acesta are o indemnizație brută de 4.131 de lei. Pe locul doi se situează un urmaș de revoluționar care are o indemnizație brută de 3.122 de lei. Pe locul trei în acest clasament se află un „Luptător cu rol determinant” care primește lunar o indemnizație brută de 2.754 de lei. Locul patru este ocupat de „Luptători răniţi gradul 3”  careprimesc fiecare lunar câte o indemnizație brută de 2.528 de lei. Locul cinci este ocupat de alți „Luptători cu rol determinat” care primesc  lunar de la Casa de Pensii 2.295 de lei. Alți cinci „Luptători cu rol determinat” primesc lunar de la Casa de Pensii, fiecare câte 2.020 de lei. Județul Olt se mândreşte însă cu peste 70 de „Luptători remarcați prin fapte deosebite”. Aceștia încasează lunar fiecare câte 1.102 lei. Nu în ultimul rând doi părinți de eroi martiri primesc lunar câte o indemnizație brută în cuantum de 918 lei, fiecare.

Pe lângă aceste drepturi băneşti, revoluţionarii beneficiază, potrivit Legii 341/2004, şi de o serie de alte avantaje printre care 10.000 mp de teren extravilan sau 500 mp intravilan, locuinţă socială, cumpărarea sau închirierea, fără licitaţie, a unui spaţiu comercial de 100 de metri din domeniul public, medicamente gratuite toată viaţa, pensionare cu cinci ani mai devreme, dar şi altele.