Incredibil! Fiscul oltean nu poate recupera datorii de peste 800 de milioane de lei

0
646

Mii de firme şi persoane fizice au datorii către Fiscul oltean. Unele dintre aceste datorii sunt încadrate la „arierate nerecuperabile”, bani pe care bugetul de stat nu-i poate încasa, din diverse motive.

În timp ce unii contribuabili care nu plătesc la timp impozitele primesc imediat somaţii de la Fisc pentru achitarea datoriilor şi chiar sunt executaţi silit, alte firme şi persoane fizice au fost păsuite şi au acumulat, în timp, multe datorii, dar şi dobânzi şi penalităţi, care din diverse motive de legislaţie devin „arierate nerecuperabile” şi nu pot fi încasate temporar de Fisc. În acest moment, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt are de recuperat peste 820 milioane de lei. Sumele care nu pot fi recuperate sunt reprezentate de obligaţiile fiscale pentru care există diferite constrângeri legale care opresc Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită. Din această categorie fac parte obligaţiile fiscale ale firmelor care nu mai au niciun fel de bun mobil sau imobil în patrimoniu sau care au fost declarate inactive fiscal.   „La data de 31 ianuarie 2019, la nivelul AJFP, arieratele nerecuperabile sunt în sumă de 823.493.205 lei”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Printre motivele pentru care aceste obligaţii nu pot fi recuperate se numără: lipsa bunurilor mobile sau imobile din patrimoniul persoanelor juridice, bunuri asupra cărora să se poată extinde executarea silită în conformitate cu prevederile legii numărul 207/2015 privind Codul de procedură fiscală; nederularea de operaţiuni de încasări şi plăţi prin conturi bancare, organul fiscal aflându-se în imposibilitatea înfiinţării de popriri asupra disponibilităţilor în lei/valută existente în conturi bancare; lipsa creanţelor de recuperat de către debitori de la terţe persoane juridice, fizice sau instituţii publice, sume asupra cărora organul fiscal poate înfiinţa poprire; suspendarea executării silite în conformitate cu prevederile articolului 233 din Legea numărul 207 privind Codul de procedură fiscală, agenţii economici nu mai desfăşoară activitate la sediul declarat la organul fiscal, având valabilitatea sediului social expirată şi nu mai depun declaraţii privind obligaţiile de plată la bugetul de stat pentru aceste motive fiind declaraţi inactivi.