Folclorul, Regele săptămânii viitoare la Caracal

0
268

“Folclorul este comoara inestimabilă care defineşte un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Cunoaşterea tezaurului folcloric, păstrarea şi transmiterea lui este o datorie sacră de a păstra vie cultura neamului nostru.”
Săptămâna viitoare, mai precis pe 18 -19 aprilie  în  municipiul Caracal se va desfăşura cel mai important Festival – concurs de interpretare  a Folclorului românesc , destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani . Festivalul de Folclor “De Dor de Primăvară “, ajuns la cea de-a XIV- a ediţie, este organizat de Centrul Cultural municipal “Radu Şerban” din Caracal cu sprijinul Consiliului Local , Primăriei Municipiului Caracal şi Centrul Judeţean  pentru Conservare şi promovare a Culturii Tradiţionale Olt.

Conform regulamentului dat publicităţii de către organizatori,  Festivalul de Folclor „De Dor De Primăvară” îşi propune descoperirea și promovarea soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară care provin din rândul copiilor şi tinerilor, descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice şi urmăreşte încurajarea, stimularea și promovarea tinerelor talente, stârnirea interesului acestora în culegerea de folclor şi deprinderea cu arta spectacolului, promovarea instrumentelor tradiţionale, însuşirea portului popular din zona pe care o reprezintă pentru promovarea acestora şi, nu în ultimul rând, antrenarea laureaţilor festivalului în alte manifestări folclorice interjudeţene, naţionale şi internaţionale.

Concursul de interpretare este structurat pe două secţiuni: solist vocal şi solist instrumentist de muzică populară.
Sunt invitate  în concurs tinere talente, indiferent de mediul urban sau rural din care provin, care se pot înscrie la una din cele două secţiuni, în funcţie de opţiunea dorită.
Probele din concurs, atât pentru solist vocal, cât şi pentru solist instrumentist, constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului, astfel: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă), cea de-a doua piesă cu acompaniament.
În mod obligatoriu, concurenţii vor interpreta melodii populare specifice zonei folclorice din care provin şi se vor prezenta în costume populare cât mai autentice. Pentru soliştii instrumentişti, sunt admise în concurs numai instrumentele tradiţionale.
Taxa de înscriere în concurs este 50 lei. Suma rezultată din taxa de înscriere se va constitui într-un premiu de popularitate.
În urma preselecției, toți concurenții admiși vor evolua în ziua de 18 aprilie, urmând ca în ziua de 19 aprilie să aibă loc festivitatea de premiere și gala laureaților.
Acompaniamentul  Festivalului este asigurat de orchestra Ansamblului “Romanaţi” al Centrului Cultural municipal, condusă de maestrul Daniel Voicu.

Cele două zile de concurs folcloric, se vor desfăşura pe scena Teatrului Naţional  din localitate