FOCAR. Se caută pacientul zero cu COVID-19 pe Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Slatina

0
899

Focar COVID-19 pe Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Slatina. Sunt patru pacienți confirmați cu coronavirus, unul sâmbătă și ceilalți trei, duminică.

Totul ar fi plecat de la un pacient care s-a internat cu o problemă la un deget. El este cel care a prezentat primele simptome, dar nu se știe dacă este pacientul zero, adică dacă de la el ar fi plecat îmbolnăvirile. Ancheta epidemiologică este în curs, iar autoritățile vor să afle cum a izbucnit acest nou focar de la nivelul județului.

Managerul de la Spitalul Slatina spune că pacientul, de 63 de ani, a fost primul care a prezentat simptome. Bărbatul a avut contact direct cu trei persoane.

„În data de 31 mai, o persoană în vârstă de 63 de ani, de sex masculin, din mediu urban, a fost internată în cadrul secției Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu traumatism al degetului cinci – mâna stângă, fără simptome specifice Covid-19. Procedurile medicale și tratamentele aplicate pacientului, de către personalul secției Chirurgie Plastică, au fost efectuate prin respectarea protocoalelor privind purtarea echipamentelor medicale. În data de 5 iunie, pacientul a prezentat sindrom febril și, conform protocoalelor medicale, a fost izolat într-un „salon tampon” și a fost testat Covid -19 în laboratorul SJU Slatina, rezultatul din data de 6 iunie fiind pozitiv. Pacientul a avut contact direct doar cu trei persoane”, a precizat managerul de la Spitalul Slatina, Cătălin Rotea.

Acest caz a și fost raportat de către Grupul de Comunicare Strategică. Ceilalți trei pacienți au primit rezultatele duminică.

Potrivit reprezentanților unității medicale, SJU Slatina a adoptat următoarele măsuri:
– În data de 7 iunie, toți pacienții internați în cadrul secției, asimptomatici, în număr de 12 (chiar dacă pacientul a avut contact direct doar cu trei persoane) au fost testați Covid – 19. Din totalul probelor recoltate, 9 rezultate au fost negative, iar 3 pozitive. Întrucât, doi dintre pacienți nu mai necesitau îngrijire de specialitate, în cadrul secției Chirurgie Plastică, au fost mutați în corpul SJU Slatina, dedicat tratării patologiei Covid – 19, iar cel de-al treilea pacient va fi transferat la o unitate spitalicească – suport Covid – 19;
– Personalul secției, asimptomatic integral, va fi testat Covid – 19 în următoarele zile, în funcție de data contactului cu pacientul confirmat (chiar dacă personalul a purtat echipamentul de protecție);
– Urgențele aferente secției Chirurgie Plastică vor fi preluate de linia de gardă – Chirurgie Generală sau vor fi transferate către alte spitale din zonă.