Sistemul căciulii-elice

0
119

Oricine știe ce este o elice: în stare de repaus, două palete înfipte într-un ax. Dar când începe să se învârtească? Un timp, mai vedem paletele, dar de la o anumită viteză în sus nu mai vedem decât un cerc perfect, deși paletele tot acolo sunt, înfipte în același ax. Nu s-a schimbat nimic, decât viteza de rotație. Păi, nu așa stau lucrurile și cu oamenii noștri politici, care se rotesc la funcțiile de conducere odată cu fiecare nouă guvernare? Cine mai stă să se uite la persoana fiecăruia, la capacitățile sale? Apartenența politică este rațiunea suficientă a promovării. Mai departe știu ei ce au de făcut.

Ca să aveți o idee mai exactă despre cum stau lucrurile, vă propun următorul experiment: luați 10 politicieni români, așezați-i într-un cerc și dați-le o singură căciulă pe care să și-o pună pe cap. Veți vedea cum își fură unul altuia căciula cu o viteză atât de amețitoare, încât se creează iluzia că toți au căciulă și că, de fapt, se salută între ei!

După acest sistem, al căciulii-elice, funcționează întreaga viață politică în țara noastră. Avuția națională fiind una singură, ca să se poată înfrupta cu toții din ea, ei trebuie să se învârtească; cu cât mai repede, cu atât mai evident cei din afara cercului politicii vor avea senzația că avuția națională nu este furată, ci dimpotrivă, apărată!

În alegerile de acum patru ani, o anumită grupare politică, numită pompos Uniunea Salvați România (USR), a ieșit din pădurile sărace și mărăcinoase ale Opoziției și a atacat la drumul mare caravanele Puterii. Victorioși, și-au însușit toate căruțele și-au început să conducă ei înșiși caravanele. Numai că, la împărțirea prăzii, s-au certat atât de tare între ei, că au uitat de conducere și s-au trezit cu toții în șanțul de pe margine.

Acum, cu fețele supte de atâta foame, gălbejiți, costelivi, anemici, dar fluturându-și cuțitele pe deasupra capului precum haiducii lui Șapte Cai, o altă grupare politică, autointitulată Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), ne cheamă în ajutor, să le umplem flintele cu votul nostru, promițând să împartă cu noi toată prada. Până când vor începe și ei să se învârtească…

Constantin Smedescu