Exercițiu de simulare a unui caz de pestă la rumegătoarele mici în Olt

0
171

În contextul epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici  (PRM) în Bulgaria, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt organizeză miercuri, 14 noiembrie, un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PMR în judetul Olt. Acest exercițiu va avea loc la o exploatatie de tip A de ovine și caprine din localitatea Cezieni, județul Olt.

La acest exercitiu vor participa reprezentanti ai DSVSA Olt, medici veterinari oficiali, medicul veterinar de libera practica imputernicit din comuna Cezieni, reprezentanti ai primariei comunei Cezieni, reprezentanti ai Centrului Local de Combatere a Bolilor, respectiv din cadrul Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Politie Judetean, ai Inspectoratului Judetean al Jandarmeriei.

Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele  de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA Olt și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor”, a precizat dr. Veronel Bolborea, directorul executiv al DSVSA Olt.

Programul instruirii va viza următoarele aspecte: Informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție datorită evoluției bolii; Etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM; Legislația în vigoare privind PRM; Diagnosticul PRM; Manualul Operațional pentru intervenția în focarele PRM; Exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele.

De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase. Pe această cale, DSVSA Olt solicită crescatorilor din judetul Olt, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA Olt si medicului veterinar.