Electrocarbon Slatina, decimată de boli profesionale

0
1871

Bolile profesionale continuă să facă victime la locul de muncă, deşi în multe cazuri oamenii acuză afecţiuni cu mult după ce şi-au încheiat relaţiile de muncă. De departe situaţia cea mai îngrijorătoare este la Electrocarbon Slatina, unde de la începutul acestui an au fost înregistrate nu mai puţin de 41 de îmbolnăviri profesionale, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

Silicozele, astmul bronşic, discopatiile, sunt doar o parte dintre maladiile cu care s-au ales, după ani de muncă, zeci şi chiar sute de olteni care au lucrat sau lucrează în unităţile industriale din municipiul Slatina.

Potrivit directorului executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică  (DSP) Olt, dr. Talia Cincă, cele mai multe afecţiuni au fost diagnosticate, de la începutul acestui an, la  SC Electrocarbon SA Slatina.

Este vorba de nu mai puţin de 41 de salariaţi și fosti salariați care au fost diagnosticaţi de specialişti cu diverse boli profesionale, predominante fiind silicozele şi bronşită cronică de etiologie profesională. De altfel, silicoza este o boală pulmonară care apare la muncitorii din industria metalurgică ca urmare a inhalării prelungite a pulberilor de dioxid de siliciu. Urmează în topul bolilor profesionale Alro cu nou cazuri de astm bronşic, bronşită cronică şi discopatie profesională, un caz la SC Plansit Seaca (diagnostic de sindrom de tunel carpian operat) și un caz la Pirelli (astm bronşic). Totodată, un angajat al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt a fost diagnosticat cu dermatită de contact de etiologie profesională. „S-au constatat 53 de cazuri noi de boli profesionale. Numărul este într-o uşoară creştere”, a spus directorul executiv adjunct al DSP Olt, medicul Talia Cincă, în ședința Colegiului Prefectural.

 Îmbolnăvirile profesionale, o afacere?

Situaţia îmbolnăvirilor ar avea la bază două cauze, pe de-o parte condiţiile de muncă şi noxele la care sunt expuşi salariaţii, iar pe de alta banii puşi la dispoziţie de stat pentru cei declaraţi cu boli profesionale. Deşi unii medici susţin că anumite boli profesionale pot fi descoperite chiar şi la 30 de ani după dobândire, reprezentanţii angajatorilor şi cei ai angajaţilor deopotrivă spun că unele diagnostice ar putea fi inventate. De la Electrocarbon au venit foarte mulți, în ultimii ani, dintre cei care s-au pensionat și aveau diagnosticată boala, către noi să solicite probabil un surplus la pensie”, a concluzionat medicul Talia Cincă.