Ce pensie vei avea dacă ajungi să ai un salariu de 4.600 de lei după 30 de ani de muncă: suma i-a speriat pe mulți!

0
1087

Deși, la prima vedere, noua Lege a pensiilor aduce mariri substantiale pentru majoritatea categoriilor de pensionari, in realitate lucrurile nu stau tocmai asa.

Potrivit lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, aproximativ 65% dintre actualii salariați vor primi pensia minima, dupa noua lege.

Motivul este unul simplu: dupa 30 de ani munciți, un angajat trebuie să aiba salariul de 4.600 de lei pentru a primi pensia minimă.

Potrivit noii Legi, pensia minima se calculeaza astfel: 45% din salariul minim pe economie, pentru stagiul minim de cotizare, la care se adaugă cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar fara a depasi procentul maxim de 75%.

Astfel, in conditiile prezente, pensia minima este de 855 de lei.

Iata declarația sefului Cartel Alfa:

„Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contributie de 15 ani se prevede pensia minima 45% din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit in plus, la 75% din salariul minim pe economie.

„Asta inseamna ca unui salariat care a muncit 30 de ani, i se garanteaza prin lege o valoare de 60% din salariul minim pe economie, ca pensie minima.

„Rezultă că ai nevoie de cel puțin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciți, ca să poți sa iei valoarea pensiei minime. Deci numai de la 4.600 de lei în sus poți să iei peste pensia minimă”, a declarat Bogdan Hossu.

Sursa : kanald.ro