Deputatul Gigel Știrbu, mesaj de Ziua Veteranilor

0
125

Ziua Veteranilor este celebrată, an de an, la 11 noiembrie, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial şi cunoscută anterior ca Zi a Armistiţiului.
Ziua este marcată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

În ţara noastră, se sărbătoreşte şi Ziua veteranilor de război, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Cu această ocazie, deputatul de Olt Gigel Știrbu a făcut următoarea declarație:
”Astăzi, 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor! Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 ‘Războieni’ (‘Lupii Negri’), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. În perioada 1996-2017, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.
Multă recunoștință și multă prețuire tuturor celor care au luptat pentru România!” a declarat parlamentarul.