Prima zi de şcoală aduce enorm de multe emoții în rândul elevilor de toate vârstele, dar și părinților și profesorilor. Sute de copii însoțiți de părinți, bunici, frați și surori au pășit cu dreptul într-un nou capitol al vieții de elev, acolo unde vor învăța să dezlege tainele învățăturii.
Ceremonia de deschidere la Colegiul Național ”Ion Minulescu” din Slatina, cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județ, a început la ora 9:30, pe terenul de sport din incinta școlii. Moderatorul evenimentului a fost directorul CNIM Christian Ionescu, iar la eveniment au mai luat parte prefectul de Olt, Mario de Mezzo; inspectorul general școlar adjunct Marius Bălașa, dar și reprezentanți ale structurilor MAI.
”Așa cum ne-am obișnuit, luna septembrie aduce o emoție specială pentru fiecare dintre noi. Începutul școlii îl asociem inevitabil cu farmecul copilăriei, cu neliniștea colegilor de clasă, cu zâmbetul ocrotitor al părinților și cu încrederea în reușită a profesorilor. În sufletele noastre, începutul unui nou an școlar rămâne ca o sărbătoare a inocenței, a bucuriei revederii cu profesorii și a revederii colegilor de clasă. Astăzi, 11 septembrie, Colegiul Național ”Ion Minulescu” este locul în care peste 1800 de elevi, însoțiți de peste 100 de profesori, alături de personal didactic, auxiliar și nedidactic vor începe călătoria către învățare, către știință, în anul școlar 2023-2024. Ca și în anul școlar trecut vom avea de înfruntat multe provocări: un an școlar organizat pe module, digitalizare în învățare, catalog electronic, evaluare șimanagement al activităților, conținuturi noi, bază materială în continuă dezvoltare, Școala Altfel, Săptămâna Verde, numeroase alte proiecte educaționale. Le vom descoperi împreună cu partenerii noștri educaționali: părinți, ONG-uri, Primărie, comunitate locală. Trebuie să dăm dovadă de inteligență, voință, simț al răspunderii și implicare, acum performanța noastră este reprezentată de reușita fiecărui elev și de dedicarea fiecărui profesor. Mulțumim tuturor celor care au contribuit ca această instituție să își poată deschide porțile în condițiile deosebite pe care le vedeți și o să le vedeți în continuare: ISJ Olt, Primăria municipiului Slatina, părinți, personalul propriu. Dragi colegi, profesori, trebuie să fim emoțiile pe care le trăim și le transmitem elevilor, trebuie să credem în vocația noastră și să dovedim că mai presus de orice este impulsul către viitor pe care îl sădim în sufletele copiilor. Suntem datori față de noi înșine să îi pregătim pe copii pentru viață mai mult ca pentru orice alt examen, pentru ca la sfârșitul anului școlar să putem răspunde toți prezent la toate problemele și examenele vieții. Dragi elevi, vă rog din nou să înțelegeți atât rolul pe care îl are educația în școală cât și respectarea normelor de disciplină sau a normelor sanitare. Cultivați inima și mintea prin lectură, știință, dar implicati-vă și în viața socială. Fiți rebeli în sensul frumos, luați atitudine față de cei care nu sunt responsabili și în catalogul sufletului nostru veți avea întotdeauna 10. Dragi părinți, avem avem convingerea că prețuiți școala și pe cei care o slujesc și știm că aveți ca întotdeauna multe așteptări legate de viitorul copiilor dumneavoastră. Aceste așteptări vor deveni certitudini printr-o colaborare permanentă cu școala și comunitatea locală. Fiți alături de copiii dumneavoastră și încurajați-i permanent! Au nevoie atât de implicarea profesorilor cât maia les de dragostea părintească. Vă mulțumim că aveți încredere în noi pentru a contribui în educația copiilor dumneavoastră” Vă urez tuturor ca 2023-2024 să fie un an școlar cu sănătate și împliniri. Mult succes!” a transmis Christian Ionescu.
În cadrul ceremoniei, Marius Bălașa, inspectorul general școlar adjunct, i-a rugat pe părinți să devină prietenii elevilor astfel încât să-i poată ajuta și proteja în fața oricărei tentații.
”Suntem într-o școală minunată cu profesori minunați așa că voi din clasa pregătitoare și clasa a V-a trebuie să vă propuneți să deveniți pe măsura reputației acestei unități de învățământ. Să vă ascultați părinții, să vă ascultați profesorii și să deveniți cei mai buni! Pentru elevii din clasa a IX-a, ați crescut, o să fiți provocați în următorii patru ani de către părinți și profesori să luați decizii singuri. Dar în următorii patru ani o să fiți și provocați, o să intervină și anumite tentații, vă rog, ca singura provocare la care cedați să fie aceea de a deveni cei mai buni. Vă urez succes! Pentru părinți am un mesaj important: la clasa pregătitaorea și clasa a V-a văd mulți părinți și mai puțini la elevii de clasa a IX-a. Nu uitați un lucru: pe lângă calitatea de părinte trebuie să învațați să deveniți și prieten, pe măsură ce copiii cresc trebuie să deveniți și prietenul propriului copil. Colegii au demonstrat că sunt un corp profesoral de excepție care face onoare sistemului de educație din România. Vă felicit pentru acest lucru! Vă readuc doar aminte căprintre sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți, acelea de a educa copiii, sarcina de a-i îndruma să încercăm să și-i protejăm, și știți foarte bine la ce mă refer! Vă rog să-i protejăm împreună! Trebuie să știți dragi elevi, dragi familii, dragi părinți, dragi colegi, că în tot acest demers este alături de dumneavoastră Inspectoratul Școlar al Județului Olt, Ministerul de Interne, cu toate structurile sale, și este foarte important spă știți că alături de dumneavoastră este și Instituția Prefectului, însuți domnul prefect al județului Olt, Mario de Mezzo.” a declarat Bălașa.
În calitate de absolvent al Colegiului Național ”Ion Minulescu”, prefectul de Olt, Mario de Mezzo a ținut să le mulțumească dascălilor care i-au îndrumat pașii de-a lungul anilor de școală:
”Sunteți atât de frumoși și atât de zâmbitori încât tot ceea ce îmi doresc este să iau această energie minunată pe care o aveți și să o țin cu mine cât de mult timp posibil. Vă promoit că dacă vreodată o să mă simt trist, dezamăgit, stresat, încărcat de muncă am să vin din nou în mijlocul vostru să îmi iau, cu voia voastră, energia, zâmbetul și această magnifică stare pe care numai voi o puteți avea. Poate știți, poate nu, am fost absolvent al acestui liceu, am petrecut sute de ore în sala de sport jucând haschet, pe terenul de fotbal, în clase. M-am bucurat să revăd anumiți profesori, unii, cei mai mulți dintre ei nu mai sunt astăzi profesori, însă am cu mine, în sufelt respectul dumnealor. Tot ceea ce sunt eu astăzi cu bune și cu mai puțin bune, ca noi toți, sunt datorită educației pe care eu am primit-o în acest oraș, în acest liceu. Le voi fi pentru totdeauna recunoscător și acesta este și sfatul meu pentru voi să le fiți recunoscători dascălilor care cu generozitate sufletească împărtășesc cu voi nu doar cunoștințele lor, nu doar experiența lor de viață ci și iubirea lor pentru voi.” a precizat mario de Mezzo, prefectul de Olt.
Calendarul anului școlar 2023-2024
Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri 16 februarie 2024
Vacanță de schi: 19 februarie – 23 februarie 2024
Modulul 4 – de luni, 26 februarie 2024 până vineri, 26 aprilie 2024;
Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
Spre deosebire de acest an școlar, „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.