CAS Olt a eliberat, în acest an, peste 1.800 de carduri europene de sănătate

0
143

CAS Olt a eliberat 1.832 de carduri europene de sănătate, cu peste 500 mai multe față de 2020, anul în care a izbucnit pandemia COVID. Comparativ cu un an normal, numărul oltenilor care au solicitat aceste carduri de sănătate prin care primesc îngrijiri medicale de urgență atunci când se află în străinătate este la jumătate față de 2019, când au fost eliberate 3.573.

„De la începutul anului, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a eliberat 1.832 de carduri europene de sănătate, cu peste 500 de carduri mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în lunile de vară se eliberau cate 400 de carduri în medie pe lună, în lunile octombrie și noiembrie au fost solicitate in medie 95 de carduri”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

Cardul european de asigurat conferă dreptul titularului de a beneficia de asistență medicală devenită necesară, în cursul unei șederi temporare, într-un stat membru al Uniunii Europene. Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afecțiuni preexistente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.

De asemenea, cardul nu acoperă situația în care deplasarea persoanei asigurate într-un alt stat membru UE are drept scop beneficierea de tratament medical.

Cererile și documentele necesare eliberării cardului european pot fi transmite pe e-mail la adresa olt.cardeuropean@gmail.com, prin poștă sau prin fax. Pentru informații cu privire la obținerea cardului european de sănătate, asigurații se pot adresa la numărul de telefon 0372.756.685 sau pot accesa site-ul instituției.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este suportat exclusiv din FNUASS si este livrat prin poșta asiguratului.