Bani în plus pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște!

0
207

Mai este puțin până la minivacanța de Paște. Pentru mulți se deschide oportunitatea de a profita din plin de zilele libere pentru odihnă și relaxare.

Guvernul a decis să fie liberă ziua de 2 mai pentru ca românii să poată face punte între 1 Mai și Vinerea Mare.

Angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere salariaților conform legislației în vigoare, iar neacordarea lor poate atrage sancțiuni sub formă de amenzi în valoare de până la 10.000 de lei.

Totuși, sunt angajați care vor fi în activitate în acele zile dar vor încasa un spor de 100% pentru orele lucrate sau vor beneficia de zile libere.
Este vorba despre cei care lucrează în domeniul sanitar, alimentație publică sau ordine publică, unde activitatea nu poate fi întreruptă.

Codul Muncii oferă mai multe modalități de compensare pentru acești angajați, inclusiv un spor de 100% în cazul în care nu li se poate asigura timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Angajații din sectorul privat vor avea o altă distribuție a zilelor libere.
Deși vor fi liberi pe 1 Mai, pentru ei 2 mai nu va fi zi liberă. Cu toate acestea, vor avea liber de la 3 mai până pe 7 mai, oferindu-le o minivacanță de patru zile de Paște.

Vacanța de Paște pentru elevi va începe pe 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.

După Paște, următoarea mini-vacanță va fi la Rusalii, când muncitorii din România vor avea la dispoziție trei zile libere, inclusiv ziua de după Rusalii, care va fi pe 24 iunie.

Marilena Vasile