Bani de la Guvern pentru trei localități din Olt afectate de calamitățile naturale

0
843

Nu mai puțin de 22 de unități administrativ teritoriale din opt județe care au fost afectate de calamitățile naturale vor primi ajutoare de urgență de la Guvern în valoare de peste 9,84 milioane de lei . Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 422, din 17.05.2018. Decizia a fost semnată de premierul Viorica Vasilica Dăncilă şi contrasemnată de vicepremierul Paul Stănescu și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor și viiturile formate au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor localităţi din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Gorj și Teleorman. Ca urmare, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgență în valoare de aproximativ 9,84 de milioane de lei pentru 22 de unităţi administrativ – teritoriale care au fost afectate de calamităţi naturale. Ajutoarele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate (străzi, drumuri agricole, comunale şi judeţene), refacerea unor poduri şi podeţe, consolidarea şi asigurarea scurgerii apelor, precum şi pentru refacerea unei școli.

Printre unitățile administrative teritoriale care vor beneficia de ajutoare financiare se numără și trei localități din Olt. Este vorba despre Movileni, Icoana și Bărăști.

Astfel pentru refacerea a 9,35 kilometri de străzi în comuna Movileni a fost repartizată suma de 173.000 de lei. De asemenea, pentru refacere drum comunal DC 98 pe o porțiune de 5 kilometri în comuna Icoana a fost repartizată suma de 63.000 lei, iar  pentru refacere 3,6 km străzi, refacere drum comunal DC 158 -4,5 kilometri, refacere drum comunal DC 62,66,67 -4,0 kilometri și refacere 1 pod comuna Bărăști a fost repartizată suma de 368 .000 lei.  În total județului Olt i-a fost repartizată suma de 604.000 lei. Sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale din cele 8 judeţe şi vor fi asigurate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Cele mai mari sume au fost repartizate județului Teleorman, pentru nouă unități administrative teritoriale, respectiv 3.860.000 lei și județului Dâmbovița pentru Consiliul Județean Dâmbovița și alte două unități administrativ teritoriale din județ, respective suma de 3.100.000 lei.

Ilie Bîzoi