Autoritățile, în ALERTĂ. A treia suspiciune de pestă porcină africană din Olt

0
330

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a fost din nou convocat miercuri la Prefectura Olt, după ce în localitatea Cilieni a apărut o nouă suspiciune de pestă porcină, a treia.

Autoritățile sanitare veterinare sunt în alertă după ce probele de laborator au indicat suspiciunea de pestă porcină africană în două exploatații nonprofesionale din localitatea Cilieni, iar miercuri încă o suspiciune apare în aceeași localitate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Olt au impus imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor nonprofesionale cu suine din zonă și catagrafierea acestora, impunerea de restricții de mișcare a porcinelor, precum și efectuarea dezinfecţiei spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor și a ustensilelor.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție de 3 km sunt UAT Cilieni  şi Potlogeni ( UAT Tia Mare) . Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere, de 10 km sunt:

  – în județul Olt – Plăviceni, Rudari, Rusanesti, Tia Mare, Izbiceni și fondurile cinegetice aferente, respectiv: AJVPS cu Fondul de Vânâtoare 56 Tia Mare,  Fondul de Vânătoare 48 Scărișoara,   Fondul de Vânâtoare 49 Rusănești .

De asemenea,  aria de supraveghere se întinde şi pe raza judeţului  Teleorman .