„Anul acesta, în comuna Perieţi, va fi anul podurilor peste Iminog”, ne asigură COSMIN ROBERT VÂLCELEANU, primarul comunei PERIEŢI

0
1165

La 20 de km est de Slatina, în Câmpia Boianului, comuna Perieţi, ocupă o suprafaţă de 34,65 de km pătraţi. Este străbătută de pârâul Iminog şi de DJ 653. Se învecinează cu Bălteni la nord, Potcoava la est, Movileni şi Schitu la sud şi Brebeni la vest. Satele care o alcătuiesc sunt Perieţi, Mierleştii de Sus şi Măgura. Un document din 18 februarie 1623 vorbeşte despre faptul că Radu Mihnea întăreşte lui Tudor şi altora ocinele lor din satul Podişor, lângă Curtişoara, ocazie cu care sunt menţionaţi ca martori şi „megieşi din Şerbăneşti şi din Perieţi, pe Iminog”. Ceva mai târziu, satele Perieţi şi Mierleşti sunt menţionate împreună, în legătură cu un document din 6 mai 1696 pe care-l semnează „Preda ot Mierleşti şi Stan postelnic ot Perieţi”. În 1973, când din comună făcea parte şi Bălteni, populaţia era de 5810 locuitori. După constituirea în comună de sine stătătoare a satului Bălteni, în Perieţi, la ultimul recensământ din 2011, populaţia era de 2.215 locuitori. Probabil, denumirea comunei provine de la un fost haiduc, Eţu, şi de la perii pe care i-a plantat de-o parte şi de alta a Iminogului. De la Perii lui Eţu, s-a ajuns la Perieţi. Terenurile pe care sunt amplasate principalele edificii publice ale comunei reprezintă donaţii din partea familiilor Fântâneanu şi Massu, foarte respectate în Perieţi, inclusiv Biserica Sfântul Dumitru fiind o ctitorie din 1857 a acestor familii. Ultima donaţie a venit din partea Lucreţiei I.G. Massu, care a donat terenul pe care s-a construit actuala şcoală gimnazială din Perieţi. Vechea şcoală a comunei a fost transformată într-un cămin cultural modern, inaugurat în martie 2016, printr-un proiect în valoare de 100.000 de euro, bani accesaţi prin GAL de către primarul Costin Robert Vâlceleanu, care conduce comuna din 2012. S-a născut la 5 ianuarie 1981. A absolvit Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune Piteşti. Deci, este de profesie economist. În perioada 1999-2004 a fost contabil la SC Com Marcos SRL, iar în ultimii 5 ani până să fie ales prima dată primar, a fost administrator la SC Robexim SRL.

Ales ca primar în 2012, Robert Vâlceleanu i-a succedat lui Ion Luţă, care conducea comuna Perieţi din anul 1990. A fost singurul primar PRM din judeţ, dar trecerea sa la PSD era doar o chestiune de timp. La europarlamentarele din 2014, deja, liderul PRM pe judeţ, Vasile Popa, lăudându-se cu „eu l-am scos primar pe băiatul ăsta”, avea să constate lipsa de implicare peremistă a primarului din Perieţi, lucru reflectat în rezultatele obţinute, sub 2 la sută pentru candidaţii PRM. A trecut la PSD în toamna lui 2014 şi a câştigat la pas alegerile din 2016. Din lista sa de consilieri PSD, 6 se regăsesc acum în actualul Consiliu Local, ceilalţi fiind 3 de la PNL şi câte 1 de la ALDE şi UNPR. Viceprimar este Ilie Dobre.

Un primar din generaţia tânără a PSD, Vâlceleanu I-a convins pe alegători promiţându-le, printre altele: gaze, apă, canalizare, perdele forestiere în jurul exploataţiilor agricole, centrale fotovoltaice pentru un iluminat stradal gratuit, drumuri asfaltate, poduri, terenuri de sport, locuri de muncă prin înfiinţarea unei fabrici de ulei şi a alteia de pet-uri. Dintre toate acestea a reuşit să realizeze: introducerea iluminatului public în toată comuna, inclusiv la cimitir; regularizarea cursului Iminogului, astfel eliminând pericolul inundaţiilor; a asfaltat 3 uliţe şi a ridicat un pod peste Iminog; cu fonduri atrase prin GAL, circa 100.000 de euro, a reuşit să transforme o clădire veche într-un modern cămin cultural, prevăzut cu scenă, sonorizare, vestiare pentru artişti, centrală termică şi 80 de locuri pe scaune. Aici îşi desfăşoară activitatea ansamblul folcloric „Muguraşii Iminogului”, mândria comunei, înfiinţat în 2013.

Pentru mandatul în curs, are de executat proiectul pentru apă şi canal, prin Compania de Apă Olt, iar pe Ordonanţa 28, un proiect de asfaltare a mai multor uliţe, cu şanţuri betonate la porţi. În toamna lui 2017, cu bani de la bugetul local, circa 280.000 lei, a construit un corp nou de clădire, în cadrul şcolii gimnaziale, în care a amenajat grupuri sanitare moderne şi în care urmează să instaleze două centrale termice de mare capacitate. În urma acestei realizări importante, copiii nu mai trebuie să iasă la grupurile sanitare din curtea şcolii, iar condiţiile de încălzire vor fi mult mai bune prin renunţarea la clasicele sobe. De asemenea, se va construi o grădiniţă nouă, cu fonduri europene, care se va adăuga la cele 3 existente în prezent, frecventate de 50 de preşcolari. În ultimele zile ale lui decembrie 2017, primarul Vâlceleanu a semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare în valoare de circa 1.000.000 de euro, pentru construirea a 5 poduri peste pârâul Iminog. În felul acesta se va rezolva o problemă veche şi spinoasă în Perieţi, de pe urma căreia suferea o mare parte a locuitorilor comunei. Până acum, trecerea cu maşina se făcea direct prin apă, iar pietonii se foloseau de nişte punţi şubrezite. Se înţelege că atunci când Iminogul se umfla în pene, trecerea devenea imposibilă şi locuitorii respectivi rămâneau izolaţi de comunitate. Prin PNDL-2, obţinându-se această finanţare în valoare de peste 52 de miliarde de lei vechi, se vor putea construi exact atâtea poduri câte sunt necesare, adică 5, pentru o rezolvare completă a problemei. „În 2018, vom începe construirea acestor poduri, ne asigură d-l primar. Anul acesta va fi anul podurilor peste Iminog în comuna Perieţi”.