Amenzi mai mici pentru bicicliști

0
160

În virtutea unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera deputaților, amenzile aplicate bicicliștilor vor fi încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni și, prin urmare, vor scădea considerabil. E adevărat, doar pentru o parte dintre contravenții. 

Pentru a intra în vigoare și, deci, aplica, proopunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice trebuie aprobată de președintele statului pentru aprobare și publicată în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă prevede ca amenzile contravenționale pentru bicicliști să treacă de la clasa de sancțiuni III la II, ceea ce înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte-amendă la patru-cinci. În prezent, amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar după schimbarea clasei de sancțiuni acestea vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Totuși, această măsură nu vizează toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor. Nu se reduc amenzile pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor pentru a circula pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu au bicicletele dotate și cu alte sisteme și dispozitive, care nu respectă indicațiile polițistului.

Astfel, cei care merg noaptea și folosesc biciclete care nu dispun de mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente ori nu au un sistem de frânare sau direcție eficace, nu au claxon sau remorca atașată bicicletei nu este semnalizată corespunzător, etc, vor primi aceleași amenzi ca în prezent, cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Potrivit Codului rutier, clasele de sancțiuni ale contravențiilor sunt următoarele:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

-clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

-clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravențiile prevăzute la clasele de sancțiuni I-IV se aplică persoanelor fizice, iar clasa a V-a de sancțiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.

Sursă: www.buget.ro