Albotă luptă pentru prevenirea și combaterea cancerului

0
213

Deputatul de Olt, Emil Albotă, se numără printre inițiatorii Propunerii legislative pentru prevenirea și combaterea cancerului. Inițiativa răspunde nevoii societăţii de a pune în centru pacienţii şi de a întări rezilienţa acestora asigurându-le mijloace şi resurse pentru
prevenirea şi respectiv, tratarea cancerului ca boală care poate şi trebuie să fie învinsă.

În privinţa situaţiei actuale a bolilor de cancer, se constată că apariţia cancerului este determinată în principal, de creşterea şi diferenţierea excesivă a celulelor prin dezechilibrarea ciclului celular.
Cancerul a fost şi va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel naţional cât şi la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de ţări (sursa: OMS – International
Agency for Research on Cancer).
Din nefericire, această afecţiune este responsabilă de aproximativ 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei şi unul din 8 bărbaţi decedând din cauza acesteia în fiecare an (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer).
Pe de altă parte, estimările World Cancer Report 2020, arată că atât incidenţa cât şi prevalenţa acestei afecţiunisuntîn creştere, ceea ce ne obligă la măsuri imediate pentru
limitarea poverii bolii.
În UE, în anul 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane noi cazuri de cancer şi 1,3 milioane decese datorate acestei maladii. (Globocan 2020).

Conform Globocan, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98886 noi cazuri de cancer (53881 cazuri la sexul masculin şi 45005 cazuri la sexul feminin) şi 54486 decese (31886 decese la sexul masculin şi 22600 decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară.
La sexul feminin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate, în strânsă legătură cu următoarele localizări: sân, colorectal, col uterin, plămân, corp uterin.
La sexul masculin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate, în strânsă legătură cu următoarele localizări: plămân, prostată, colorectal, vezica urinară, stomac.
în data de 3 februarie 2021, Comisia Europeana a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, structurat pe patru domenii majore de acţiune (prevenţie, depistare timpurie, diagnostic şi tratament, îmbunătăţirea calităţii vieţii}, cu o finanţare de aproximativ 4 miliarde euro. De asemenea, se doreşte crearea unui Centru de cunoştinţe privind cancerul, în vederea realizării unui sprijin real în domeniul cercetării şi inovării.