Dosare penale pentru evaziune fiscală pe numele a 10 afaceriști din Olt

0
1180

Nu mai puțin de 10 afaceriști din Olt s-au ales cu dosare penale pentru acuzaţii de evaziune fiscală, în primul semestru al acestui an. Prejudiciul adus statului de patronii evazioniști a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt la aproape 2,8 milioane RON (adică 28 miliarde ROL).

Inspectorii fiscali au efectuat în primele șase luni din 2019, peste 500 de acţiuni de inspecţie fiscală, iar 10 patroni certați cu legea au picat în plasa organelor de control. Ingineriile financiare îi pot costa libertatea pe afaceriștii olteni care au acum dosar penal pentru evaziune fiscală. Controalele inspectorilor fiscali nu s-a lăsat doar cu dosare penale, ci şi cu amenzi pentru cei aflaţi în afara legii.

 „La nivelul AJFP Olt, în perioada ianuarie-iunie 2019, au fost efectuate 527 inspecții fiscale la persoane juridice și fizice. Din cele aproape 530 de inspecții fiscale, 379 au fost efectuate la persoane juridice și 148 la persoane fizice. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 48 amenzi contravenţionale, în valoare de 89.700 de lei. Din cele 48 de amenzi, 31 au fost aplicate persoanelor juridice, valoarea sancțiunilor ridicându-se la 81.300 de lei, iar 17 amenzi au fost aplicate persoanelor fizice, cuantumul fiind de 8.400 de lei. În perioada ianuarie-iunie 2019 au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, zece sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 2.770.553 lei”, a precizat șeful AJFP Olt, Cornel Vlădescu, la solicitarea Gazeta Oltului.

Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală.

Potrivit inspectorilor fiscali, printre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală se numără: intermedierile în comerţul cu produse diverse; fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor; lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;  comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun şi colectarea deşeurilor nepericuloase. În 2018 nu mai puțin de 44 de afaceriști olteni s-au ales cu dosare penale pentru evaziune fiscală. Prejudiciul adus statului de patronii evazionişti a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul AJFP Olt la peste 20 de milioane RON (adică peste 200 de miliarde ROL).