Alexandru Stănescu: ”2020 este un an dificil cu producții reduse la jumătate”

0
229

Ministerul Agriculturii, Alexandru Stănescu, a anunțat că are bani sa plătească, în luna septembrie, doar 80% din despăgubirile pentru secetă, restul urmând să fie achitat după rectificarea de buget din octombrie.
Concret, ministerul are la dispoziție pentru despăgubirea fermierilor afectați de seceta din acest an 850 de milioane de lei, din cei aproximativ 3,4 miliarde de lei cât a obținut în plus la rectificarea bugetară aprobată de Guvern.
Fiecare fermier trebuie să depună cerere de plată la APIA pentru a-și putea primi banii, adică 80% din sumă, care este așteptată să intre în conturi în cursul lunii septembrie.
”2020 este un an dificil cu producții reduse la jumătate, în cele mai bune cazuri, din cauza secetei. Dacă la grâu recolta este estimată la circa 5,6 milioane de tone, față de circa 10 mil. tone, în 2019, din păcate, și la alte culturi de bază cum ar fi porumbul sau floarea soarelui este aceeași situație. Iar sectoarele cele mai afectate vor fi procesarea si zootehnia” a declarat Stănescu.
Cuantumul despăgubirilor pe hectar sunt următoarele:
– pentru grâu – 925 lei;
– secară – 925 de lei;
-triticale – 805 lei;
– orz – 912 lei;
– orzoaică – 951 lei;
– ovăz – 772 lei;
– rapiţă – 1.002 lei.