PESTA PORCINĂ SE EXTINDE. Ministrul Petre Daea, prezent în județul Olt

0
2375

Pesta porcină africană a fost confirmată, vineri, în alte două gospodării din localitatea Rusănești, județul Olt, potrivit Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. Gospodăriile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiilor.

 În data de 23.11.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în alte două gospodarii, respectiv la probele prelevate de la porcii fiului proprietarului, în urma buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt.  În data de 24.11.2018, gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. De asemenea, au fot prelevate probe si de la porcii unei alte persoane care a fost in contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt in data de 24.11.2018. Și acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială aplicând aceleași măsuri mai sus menționate ”, se precizează într-un comunicat remis de DSVSA OLT.

Având în vedere această situație, sâmbătă, 24 noiembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit de doua ori în ședință pentru aprobarea planurilor de măsuri pentru cele doua focare. La cea de-a doua ședință a participat și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, care a apreciat promptitudinea și corectitudinea cu care au acționat serviciile veterinare în aceste cazuri”,, se mai arată în comunicatul DSVSA.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Trebuie precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.