CONSILIUL JUDEȚEAN OLT VREA SĂ ACCESEZE UN ÎMPRUMUT DE 30 DE MILIOANE DE LEI!

0
308

Consiliul Judeţean Olt va face un împrumut de până la 30 milioane RON (300 miliarde ROL) pentru a cofinanţa proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare.

În acest sens, consilierii județeni au votat, joi, un proiect de hotărâre prin care au aprobat contractarea și garantarea unei finanțării rambursabile interne în valoare de până la 30 milioane de lei, care va avea o maturitate de până la 12 ani, cu o perioadă de grație de până la trei ani și o perioadă de rambursare de până la nouă ani.

Banii sunt necesari pentru finanțarea proiectelor de investitii de interes judetean, care beneficiaza de fonduri externe neramburursabile. Este vorba despre modernizare drumului județean DJ 546, Dăneasa (intersecție DN6) – Slatina(intersecție DN65) – Verguleasa (intersecție DN67B) și modernizare drumului județean DJ 642, Stoenesti (intersecție DN6) – Giuvarasti (limita judetul Teleorman).

 „ Acest împrumut vrem să-l luăm pentru  asigura o fluidizare a derulării celor două proiecte de infrastructură mari, cele două drumuri județene care străbat județul de la nord la sud. Cele două drumuri au o valoare foarte mare. Cererile de plată din păcate ni se întorc foarte greu. O cerere pe care am depus-o la începutul lunii ianuarie nu ne-a fost plătită nici până acum și încercăm să avem bani lichizi având în vedere că bugetul de anul acesta este unul foarte sărac și nu ne permitem să prevedem niște bani pentru derularea proiectului. Încercăm prin acest împrumut să asigurăm fluidizarea necesarului de bani astfel încât până ne vin banii din cererile de plată depuse la București să avem să plătim facturile la constructorii care fac aceste lucrări. Nu noi hotărâm banca de la care se va contracta împrumutul. Se va ține o licitație și băncile care vor veni cu cele mai bune oferte vor fi câștigătoare. Gradul de îndatorare este de 23,3%, mult sub limita maximă. Limita maximă este de 30%, deci nici nu ne apropiem de ea, dacă îl luăm, a precizat  președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.