18 noiembrie 2020, nou termen în dosarul Caracal

0
331

Primul termen al procesului în care Gheorghe Dincă este judecat pentru uciderea Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu a avut loc la data de 21.10.2020. Instanța a decis ca judecata să aibă loc cu ușile închise, fiind invocate măsurile de protecţie privind COVID-19.

Ședinţa de judecată a durat aproximativ o oră şi jumătate. La început, Dincă a solicitat amânare deoarece avea un avocat din oficiu care nu apucase să studieze dosarul. La această cerere, toți cei din sală au fost de acord că trebuie să i se respecte dreptul la apărare.

După aceea, procurorul DIICOT a cerut declararea ședinței nepublice pentru tot cursul procesului, invocând moralitatea, protejarea vieții intime a victimei şi interesele minorilor şi amintind că Dincă e judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori şi viol.

Singurele persoane care s-au opus acestei cereri au fost avocatul lui Gheorghe Dincă şi Carmen Obârşanu, avocata familia Melencu. Totuși, instanţa a aprobat cererea DIICOT şi tot procesul lui Dincă a fost declarat cu uşile închise.
Trebuie menționat că Dincă n-a mai privit spre rudele victimelor de data aceasta. Chiar dacă aceștia se aflau la aproximativ cinci metri distanţă, mama Luizei Melencu a subliniat că Dincă „a fost obraznic”.

Aceasta s-a referit la faptul că în timp ce auzea ce sume de bani ar trebui să plătească, în cazul în care va fi condamnat, Gheorghe Dincă replica ironic, prin gesturi. Când auzea, de exemplu, că i se cer 100.000 de euro daune, acesta ridica două degete în sus pentru a arăta că este dispus să dea două sute.

Avocatul Aurel Moldovan a depus la instanţă o cerere de disjungere a cauzei Alexandrei Măceşanu de cea a Luizei Melencu, unde nu există un certificat constatator al decesului, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă.

De cealaltă parte, avocata familiei Melencu, Carmen Obârşanu, a cerut azi strămutarea procesului la o altă instanţă, motivând că dosarul nu poate fi judecat de Tribunalul Olt atâta vreme cât „au dispărut probe din mâna poliţiştilor care erau la IPJ Olt”. Cererea de strămutare va fi soluţionată de Curtea de Apel Craiova.

Având în vedere că Gheorghe Dincă a cerut amânare, pentru a-şi pregăti apărarea, instanţa a stabilit un nou termen al procesului, pentru data de 18 noiembrie 2020.