Invitați de seamă la Festivalul „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni

0
597

Primăria comunei Cezieni și Consiliul Local Cezieni împreună cu Consiliul Județean Olt și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt organizează cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Național Sărbătoarea iilor.

Duminică 23 iunie 2019 comuna Cezieni îmbracă, pentru al treizeci și cincilea an, straiele de sărbătoare. Este Sărbătoarea iilor, un eveniment de anvergură națională.

Potrivit primarului comunei Cezieni, sufletul acestei manifestări, evenimentul va debuta la ora 14.00 când are loc jurizarea iilor noi după care, de la ora 15.30 va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „CUNUNA” Șopârlița.

 De la ora 16.30, pe Stadionul comunei are loc celebra Horă a iilor în care se prind toate purtătoarele de ii înscrise în concurs pentru ca juriul să le poată vedea și selecta pe cele mai reprezentative pentru cele 3 secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă. Începând cu ora 17,00 va avea loc un spectacol folcloric cu o largă participare de soliști consacrați: Valentin Sanfira (ora 17.00), Aurel Tămaș (ora 18.00) și Niculina Stoican (ora 19.00)

La ora 20.00 va avea loc Festivitatea de premiere a iilor după care, la ora 21.00 pe scena amplasată pe stadionul comunal va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului”. Vor susține recitaluri interpreții de muzică populară: Maria Ghinea, Neta Soare, Cătălin Bărbulescu, Victorița Cică, Vasilica Dinu și Carmen Budulan. Seara se va încheia cu un concert de muzică ușoară susținut de interpretul Marian Toma.

Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo. La ediția din acest an sunt așteptate și personalități din lumea politicii în frunte cu președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, dar și senatori și deputați de Olt.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here