Primarii din Olt pot depune cereri pentru autorizarea temporară a centrelor de sacrificare a mieilor

0
228

În perioada apropiatelor sărbători pascale, la solicitarea scrisă a unor primării se pot autoriza temporar de către Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt spatii pentru sacrificare miei. Până acum, doar o primărie din Olt a solicitat înființarea acestor spații. Este vorba despre Primăria Osica de Sus.

Având în vedere că, în perioada 9 aprilie – 17 aprilie a anului curent, a fost finalizată atât examinarea clinică a porcilor din gospodăriile nonprofesionale aflate în zona de supraveghere ca urmare a confirmării focarelor de pesta porcină africană, fără a fi depistate semne clinice, precum şi prelevarea probelor de sânge de la acestea, inclusiv testarea serologică a porcilor santinelă, iar rezultatele sunt negative, s-a reanalizat posibilitatea acordării avizelor pentru funcţionarea centrelor de sacrificare temporară a tineretului ovin şi caprin în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Avizul se va acorda de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt numai în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor privind organizarea activităţii de sacrificare a tineretului ovin şi caprin în spaţii special amenajate temporar, care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare şi dispun de facilităţi adecvate.

 „Pâna în prezent a fost transmisă solicitare din partea primăriei Osica de Sus, pentru zilele de 21.04.2019 (duminică) şi 27.04.2019 (sâmbată).Cu acestă ocazie, informăm primăriile care au primit avize în anul 2018 pentru centre temporare de sacrificare a tineretului ovin şi caprin, că pot transmite solicitări în acest sens, inclusiv garanţii din partea unitaţii locale de sprijin (ULS) că vor lua toate măsurile privind respectarea condiţiilor de biosecuritate privind aglomerările de animale şi mişcarea acestora, de igienă, de bunăstare şi de gestionare a materialului cu risc specific (SNCU) , se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.