Patroni din Olt, sancţionaţi pentru muşamalizarea locurilor de muncă vacante

0
354

Peste 20 de angajatori olteni au fost sancţionaţi  de către inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în anul 2017, pentru că nu au făcut publice locurile de muncă vacante sau nu au comunicat Agenţiei ocuparea acestora.

În ciuda avertismentelor şi sancţiunilor aplicate în urma controalelor desfăşurate periodic de reprezentanţii AJOFM Olt, încă mai există angajatori care nu fac publice locurile de muncă vacante. Din totalul angajatorilor verificaţi, pe parcursul anului trecut, aproape 25 nu respectau legislaţia privind comunicarea la AJOFM a locurilor de muncă vacante sau ocuparea acestora.

Potrivit legislaţiei, angajatorul este obligat ca în termen de cinci zile de la vacantarea postului să anunţe agenţia, respectiv la o zi de la data ocupării acestuia, în condiţiile legii.

„Pentru nerespectarea prevederilor articolului 10 din Legea 76/2002, privitoare la necomunicarea locurilor de muncă vacante pe care le-au avut sau neanunţarea în termen de o zi de la data ocupării acestora, 24 de agenţi economici au fost sancţionaţi, în cursul anului 2017, din care 22 cu avertisment și doi cu amendă în valoare de 3.000 de lei, fiecare, amenzi care au fost achitate în 48 de ore”, a precizat Elena Iordache, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Olt.

Mediatizarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante prin orice alte mijloace de tipul mass-media, afişare la sediul unităţii sau pe site-uri nu exonerează firmele respective de obligaţia de a anunţa posturile disponibile la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.  În ultimii patru ani, peste 150 de angajatori din judeţul Olt au fost sancţionaţi pentru încălcarea legislaţiei.

Ilie Bîzoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here