Conferința Județeană a PNL așa cum a fost. În decorul fastuos de la „PSG”, Liviu Voiculescu a fost reales președinte al PNL Olt

0
1640

Liberalii olteni s-au reunit ieri, 9 iulie, în cadrul Comitetului de Coordonare Județean, pentru a-și alege președintele și delegații la Congresul PNL din 25 septembrie a.c. Dacă, din perspectiva alegerii noului președinte, lucrurile erau cât se poate de clare, Liviu Voiculescu fiind singurul candidat, semnul de întrebare era în legătură cu poziția PNL Olt față de preferatul acestei organizații la șefia PNL. Dar, pe măsură ce lucrările conferinței județene își derulau cursul, se risipea și această incertitudine.

Dintre cei 355 de liberali olteni convocați, au fost prezenți 330, iar de la centru au participat la eveniment mai multe personalități. Au venit în valuri, mai întâi Virgil Guran, liderul senatorilor PNL, apoi, cu valul II, au sosit europarlamentarul Cristian Bușoi și președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vâlceanu. Cu valul III a venit deputatul de Olt, Gigel Știrbu. Apoi, cel mai așteptat dintre toți, Ludovic Orban, iar cu ultimul val, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii. Cu toții veneau de la conferința de la Vâlcea, urmând ca astăzi, 10 iulie, să fie prezenți la Drobeta Turnu Severin. Un adevărat tur de forță, miza reală a acestei agitații fiind, bineînțeles, aflarea răspunsului la întrebarea fundamentală care macină în prezent PNL-ul: Orban sau Cîțu, aceasta este întrebarea! Erau de așteptat, prin urmare, și de înțeles valurile care mișcă și disipează apele liberale, la suprafață.

Căci este cu adevărat o confruntare cu care nu prea ne-a obișnuit politica românească postdecembristă. Ne-a oferit ea multe surprize, cele mai multe amare și cu repercusiuni în mentalul colectiv, iar aceasta din urmă vine în continuarea lor, oferindu-ne un spectacol de prost gust, cu accente care uneori depășesc niște limite rezonabile. Asupra acestui aspect a atras atenția deputatul Dan Vâlceanu: „Dacă vom continua cum am început, n-o să fie bine. Am început să ne atacăm între noi, să folosim apelative ca trădători, lichele… Am văzut colegi atacați în presă și pe facebook. Eu nu-mi permit să-mi critic colegii, chiar dacă eu sunt de partea lui Cîțu. Suntem deasupra pesediștilor, noi suntem liberali și trebuie să ne respectăm între noi”. Apoi, motivându-și susținerea sa pentru Cîțu, deputatul de Gorj a spus: „La Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu a introdus conceptul de dobândă negativă, adică dăm mai puțin decât am primit ca împrumuturi. Ceva nou pentru România. Florin Cîțu poate fi președintele de care PNL are nevoie în perspectiva multiplelor alegeri din 2024. De aceea vă spun că lupta asta internă din partid nu trebuie să ne dezbine”. În replică, Virgil Guran, după ce apreciază faptul că la șefia PNL Olt este un singur candidat, ceea ce subliniază unitatea organizației, continuă cu mențiunea că în PNL nu există două tabere, ci două echipe care, după 25 septembrie, își vor da mâinile. „Am venit să-l sprijin pe Liviu Voiculescu și echipa lui. Sunt coleg cu el la Senat și m-am convins de capacitățile lui. Îl apreciez fără rezerve. Totodată, îl sprijin pe Ludovic Orban la șefia partidului”. După aceste cuvinte, toată sala a răsunat de aplauze. Am dedus de aici că Oltul este cu Orban.

Întâmpinat cu aplauze furtunoase, a urcat la tribună Ludovic Orban. „Nu cred că există filială județeană în care eu să fi fost de mai multe ori ca la Olt”, a spus în deschiderea discursului său actualul președinte al PNL, astfel punctând încă o dată la capitolul simpatie. Și a avut și o explicație rațională la rezultatele mai slabe obținute în alegerile trecute, de organizația din Olt: „Aici, în Olt, ca și în celelalte județe ale Olteniei, spre deosebire de Ardeal, trebuie să muncești de trei ori mai mult ca să obții un vot. De aceea vă spun că trebuie să ridicăm toate județele Olteniei. Vă cer sprijinul la congresul din 25 septembrie, pentru ca și dvs să puteți conta pe sprijinul conducerii centrale a PNL”. Apoi, referindu-se la competiția în care este angrenat, liderul PNL a mărturisit cu amărăciune în glas: „Sincer, m-am trezit cu un competitor la care nu m-am așteptat”. Se adeverea încă o dată vestita vorbă din bătrâni, după care pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Și a continuat: „Am evitat să răspund la atacurile colegilor mei, să nu creez un prejudiciu de imagine partidului. Dacă e cineva care să garanteze unitatea partidului, acela sunt eu. Pentru mine nu există delict de opinie. Dacă voi fi ales, nu voi face nimic împotriva susținătorilor lui Cîțu. Nimeni nu va avea de suferit, dar cu o singură condiție: să nu facă rău colegilor lor de partid, care mă sprijină pe mine în această competiție. Nu e normal ca membri ai PNL să fie dați afară din partid doar pentru că mă susțin pe mine. Asta este normal la PSD, nu la PNL”.

În pofida acestor chemări la unitate, reieșite din partea și a altor vorbitori precum Cristian Bușoi, care s-a declarat în favoarea lui Cîțu, sau Violeta Alexandru, partizană a lui Orban, ca și a celor din organizația județeană, precum deputatul Gigel Știrbu și prefectul Florin Homorean, este clar că PNL se arată acum dezbinat, zbătându-se pe două maluri opuse, printre care se scurge de capul ei, fără timonă, guvernarea.

Conferința județeană a PNL a culminat cu realegerea ca președinte a lui Liviu Voiculescu, cu 323 de voturi exprimate. Aproape unanimitate, așadar, ceea ce ne spune că, între timp, cel în care nu prea mulți aveau încredere, iată, s-a dovedit că este în stare să coaguleze toate divergențele din filială și să facă din PNL Olt un punct de referință pe harta unității liberale. Ceea ce a spus, în semn de mulțumire pentru realegerea sa, este extrem de elocvent în ceea ce privește puterea lui de a ține partidul pe o direcție comună, fără străduțe laterale: „Sunt oameni de la care am învățat multe chiar și atunci când eram certați. Au fost sfaturi și lucruri pe care le-am învățat și le-am reținut de la domnul deputat Gigel Știrbu și de la Marian Vasile și de la alți colegi, care, într-un moment sau altul, au avut altă opinie față de a mea. Acesta este PNL, aceasta este filiala Olt a PNL, înainte de toate ținem unii la alții și chiar în momente grele putem să trecem peste orice, să fim uniți, pentru că interesul nostru este comun. Facem politică liberală într-o zonă roșie și așa cum spune și președintele Orban, este extrem de greu. Așa cum am fost până acum, sincer, loial, un bun coleg, așa voi rămâne și în următorii patru ani”.

Așadar, în istoria organizației județene a PNL, în ziua de vineri, 9 iulie 2021, s-a scris o nouă pagină. Noi le dorin liberalilor din Olt ca pagina asta să rămână în cartea cea mare a istoriei liberale, să nu o smulgă vreun vânt nebun, iar generațiile următoare să o recitească totdeauna cu plăcere și interes.

Constantin Smedescu