Sute de copii au ajuns în grija Protecţiei Copilului Olt în ultimii doi ani

0
401

În ultimii doi ani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt s-a confruntat cu peste 300 de cazuri de intrări în sistemul de protecţie a copilului. Pe de altă parte, numărul ieşilor din sistem înregistrate, în 2015 şi 2016 a fost de aproximativ 50.

Pentru cei mai mulţi dintre copiii care au ajuns în grija DGASPC în 2015 şi 2016 s-a instituit o măsură de protecţie specială la familii sau alte persoane. „În anul 2015 li s-au impus măsură de protecţie unui număr de 180 copii, din care: 89 la rude/alte persoane, 51 la asistenţi maternali profesionişti şi 40 în centrele DGASPC Olt. În 2016 li s-au impus măsură de protecţie unui număr de 155 copii, din care: 71 au fost dați în plasament la rude/alte persoane, 46 la asistenţi maternali profesionişti şi 38 în centrele DGASPC Olt”, a precizat Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Pe de altă parte, numărul ieşirilor din sistem înregistrate în anul 2015 şi 2016 a fost de aproximativ 50. După ce părăsesc centrele de plasament, o parte dintre tineri se reîntorc în familiile naturale, o parte sunt sprijiniţi pentru a se integra socio-profesional, în timp ce alţii sunt transferaţi în centrele pentru adulţi (de regulă, cei cu handicap grav şi fără posibilităţi de integrare). Cu toate acestea, şansele de inserţie socială după ieşirea din sistemul de ocrotire al statului sunt relativ limitate, alternativele oferite tinerilor  fiind puţine. Din păcate, în momentul de faţă, la nivelul judeţului, există un singur Centru de îngrijire pentru tinerii peste 18 ani „Paşi spre viitor”, la Corabia, unde sunt disponibile 12 locuri în care tinerii care părăsesc sistemul instituţional de protecţie pot fi găzduiţi cel mult doi ani. Aici şi-au găsit şi îşi găsesc adăpost şi o parte dintre tinerii care la 18 ani pleacă din centrele DGASPC Olt. Însă, mulţi dintre tinerii care ies din grija Protecţiei Copilului se văd nevoiţi să dea piept cu viaţa, chiar din primul moment după ce ies pe porţile instituţiei, iar numai cei care dau dovadă de multă ambiţie şi putere de luptă pot răzbate în jungla societăţii.

„Tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului merg în familia proprie, în altă familie, se căsătoresc sau pleacă în altă ţară”, a subliniat Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt. Din nefericire, foarte puţini dintre tineri reuşesc să se integreze social în familiile care din diverse motive i-au abandonat. Există şi altă categorie, a tinerilor care au părăsit sistemul şi care lucrează, de obicei, cu ziua, fără asigurare medicală sau contract de muncă şi locuiesc în diferite adăposturi din zona urbană sau pe lângă familii din mediul rural. După încetarea măsurii de protecţie, cazurile sunt monitorizate conform legii pentru o perioadă de trei luni. Analiza situaţiei tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie în ultimii ani, derulată de specialiştii DGASPC Olt, arată că aceştia nu sunt pregătiţi aproape deloc pentru începerea vieţii autonome, fapt demonstrat de numeroasele refuzuri, renunţări şi schimbări ale locului de muncă.

Ilie Bîzoi