Se reduce vârsta de pensionare. Cine va ieși la pensie cu 13 ani mai devreme

0
784

Guvernul Orban a emis o OUG prin care dorește să completeze Legea nr. 26/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit acestui OUG, anumiți români vor ieși la pensie mai devreme, scrie capital.ro

Modificarea Legii nr. 263/2010 sub aspectul ca, persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) în cadrul să beneficiezede pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

Cine sunt cei care beneficiază de ieșirea mai repede la pensie

Cei care vor putea ieși mai devreme la pensie cu 13 ani sunt cei care au lucrat la:

  • fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

Motivele pentru care aceștia vor ieși mai devreme la pensie

Având în vedere căactivitățile se desfășoară în domeniul riscului de nivel maximceea ce denotă pe de o parte un controlrigurosal riscului iar pe de altă parte necesitatea asigurării unui program corespunzător de măsuri tehnico -organizatorice în scopul reducerii valorii globale a riscului şi încadrării acestuia în domeniul acceptabil.

Ținând seama de faptul că noxele măsurate,valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise;depășescvalorile/limitele maxim admise. Ca urmare a evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională a reieșitcă, activitățilese desfășoarăîn domeniul riscului de nivel maxim, contribuind la creșterea riscului de îmbolnăvire profesională cu afectarea gravă a securității și sănătății în muncă ceea ce faceimperios necesară adoptarea măsurilor legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare.

Luând în considerare că angajaţii sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce determină afecțiuni respiratorii care nu le permite munca în astfel de medii.

Având în vedere expunerea la zgomot, gaze şi vapori iritanţi cu consecințe asupra stării de sănătate, respectiv disfuncții respiratorii, hipertensiuni oscilante.

Luând în considerare factorii de risc existenți precum și lipsa măsurilorce trebuie luate pentru eliminarea sau diminuarea acestora.

Luând în considerare importanța strategică pentru securitatea națională a industriei de armament.

Ținând cont de necesitatea menținerii forței de muncă și a locurilor de muncă din industria de armament, și de obligația constituțională de eliminare a inechităților determinate de aplicarea unor dispoziții legale diferite la situații identice.

Prin neadoptarea ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare s-ar crea grave diferențe de tratament juridic dintre categoriile de asigurați în sistemul public în ceea ce privește recunoașterea și garantarea unor drepturi de asigurări sociale.

Documenteul poate fi citit integral aici