Sancțiuni drastice pentru mușamalizarea locurilor de muncă vacante

0
281

În ciuda avertismentelor şi sancţiunilor aplicate în urma controalelor desfăşurate periodic de reprezentanţii AJOFM Olt, încă mai există angajatori care nu fac publice locurile de muncă vacante.

Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt reamintește tuturor angajatorilor (persoane fizice/juridice de drept public sau privat) că, potrivit articolului 10 din Legea  numărul 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, au obligația de a comunica agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

De asemenea, angajatorii au obligaţia să comunice şi ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost declarate la AJOFM, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.

Angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi, conform articolului 41 alin.(2) din Legea nr.76/2002.

Locuri de muncă vacante sunt, potrivit actului normativ mai sus menționat, locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create. Nerespectarea prevederilor articolului 10 din Legea nr 76/2002 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei. De asemenea, nerespectarea prevederilor articolului 41 alin. (2) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”, se precizează într-un comunicat remis de AJOFM Olt.