6.2 C
Slatina
marți, martie 5, 2024
Acasă Social Românii vor plăti taxe mai mari de anul viitor. E consecința majorării...

Românii vor plăti taxe mai mari de anul viitor. E consecința majorării salariului minim la 3.000 de lei

0
295
Românii vor plăti contribuții mai mari la stat, începând cu luna ianuarie, în conformitate cu o nouă reglementare ce urmează să fie adoptată în Guvern. Proiectul de act normativ a fost pus, deja, în dezbatere publică, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 2.550 lei la 3.000 lei. În acest sens a fost inițiată și pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre care stabilește că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se arată în proiectul care a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii condus de Marius Budăi.

Majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei este una dintre inițiativele propuse de PSD încă din luna august.

„Tot noi am venit acum cu propunerea în coaliţie să mărim salariul minim pe economie la 3.000 de lei. Este un lucru normal să mărim pensiile. Anormal a fost să ne batem joc de munca părinţilor noştri, să fim mândri de ce avem în energie şi ce au construit părinţii noştri în energie dar să venim cu o liberalizare haotică şi imbecilă, într-un moment în care toată Europa se pregătea de altceva”, spunea Marcel Ciolacu, în luna octombrie.

În schimb, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat mai rezervat în declarațiile pe acest subiect, spunând că majorarea salariului minim pe economie reprezintă o prioritate, însă o decizie va fi luată când vor fi făcute calcule clare pe buget.

Efectele pozitive ale majorării salariului minim

În prezent, salariul minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună. Numărul angajaților care primesc, pentru munca prestată, salariul minim pe economie este de aproximativ 856.830 de persoane, dintr-un total de 5.265.252 de lucrători.

„Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului legislative.

Conform sursei citate, o astfel de măsură, va avea impact asupra creșterii consumului, dar va influența și importul bunurilor de consum. Totodată, creșterea salariului minim va face ca locurile de muncă din sectoarele în care există cerere de lucrători să fie mai atractive. Cei interesați vor accepta mai ușor să se angajeze, având în vedere salariul ceva mai mare.

Contribuțiile sociale vor crește

Creșterea salariului minim brut pe economie va genera taxe și contribuții mai mari de plată pentru persoanele care obțin venituri din activități independente. Această categorie de lucători plătește taxe și contribuții sociale raportate la salariul minim pe economie și depun Declarația Unică. Astfel, contribuția pentru sănătate va crește de la 255 lei/lună, la 300 lei/lună, iar contribuția pentru pensii, care este de 637,5 lei/lună va fi de 750 lei/ lună.

Pe de altă parte, o majorare a salariului minim brut va influența și o serie de contribuții sau indemnizații stabilite în funcție de acest indicator. Va determina creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate care este stabilită prin raportare la salariul minim. Noua valoare a salariului minim va duce la creșterea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale vor plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate.

Modificarea salariului minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă care este stabilit în funcție de salariul minim. De menționat, în acest caz, că în fiecare an, punctul de amendă este plafonat prin acte normative adoptate de guvern în ultimele zile ale anului.

Sursă: evz.ro