Pensiile, în aer! Toți românii care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001, în aceste condiții, sunt afectați.

0
646
Pensiile, în aer! Toți românii care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001, în aceste condiții, sunt afectați. Anunțul a fost făcut chiar de Casa Națională de Pensii.

Sunt vizați toți cei care au muncit, în condiții speciale de muncă, în perioada anterioară lunii aprilie 2001. Recent, oficialii au decis acordarea unui spor pentru cei care au lucrat în condiții speciale, dar, de acesta nu va beneficia toată lumea.

Așadar, cei care și-au desfășurat activitatea în astfel de condiții vor primi o lună în plus de vechime pentru fiecare an lucrat în acel loc, se arată în Legea nr. 215/2019. Mai mult, Casa Națională de Pensii a anunțat că cei care doresc să beneficieze de acest spor să depună cereri la casele teritoriale. Sunt vizate persoanele care se vor pensiona de acum înainte, nu și cei pensionați deja.

Ce se va întâmpla cu persoanele care s-au pensionat înainte de 1 aprilie 2001?

„Până în data de 1 aprilie 2001 s-a lucrat în grupele I, II şi III de muncă, iar după data de 1 aprilie 2001 s-a lucrat şi se lucrează în condiţii speciale, deosebite şi normale de muncă.

Legea nr. 215/2019 modifică două prevederi din Legea nr. 263/2010 care se referă, ambele, la activitatea lucrată în condiţii deosebite de muncă, activitate care s-a desfăşurat numai după data de 1 aprilie 2001. Când legiuitorul a vrut să acorde beneficii pentru activitatea lucrată în grupe de muncă (adică pentru activitatea lucrată înainte de 1 aprilie 2001), s-a referit în mod concret la aceste grupe, nu le-a amestecat cu activitatea lucrată în anumite condiţii de muncă”, explică și consultantul Gabriela Pintea în forumul avocatnet.ro.

De asemenea, și Casa Națională de Pensii a precizat că românii care au lucrat până în data de 1 aprilie 2001, în grupele de mai sus, nu vor beneficia de noua modificare: „Elementele de noutate (ale Legii nr. 215/2019 – n.red.) se referă la: acordarea unui spor la stagiu de cotizare pentru perioadele lucrate în condiții deosebite, după data de 01.04.2001, de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite, față de 3 luni conform reglementării anterioare)”.
Sursa: capital.ro