Patru firme din Olt, amendate cu 100.000 de lei pentru că aveau angajați la negru

0
197

ITM Olt a derulat, pe parcursul lunii noiembrie, 225 de controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

Astfel, au fost identificate 215 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 122 sancțiuni, din care 117 avertismente și cinci amenzi, în valoare totală de 102.000 lei.

Totodată, au fost identificate cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată, după cum urmează: un angajator din Sprâncenata, obiect activitate lucrări electrice, o persoană, amendă 20.000 lei; angajator din Vișina Nouă, obiect activitate comerț, o persoană, amendă 20.000 lei; angajator din Corabia, obiect activitate confecții textile, o persoană, amendă 20.000 lei; angajator din Slatina, obiect activitate fabricarea pâinii, două persoane, amendă 40.000 lei, celor patru angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 100.000 lei.

De asemenea, au fost înregistrate 18 evenimente, soldate cu 18 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

Este vorba despre evenimentul produs pe raza localității Gostavățu, în data de 18 noiembrie, când un microbuz cu pasageri, toți angajați la diferite firme din Caracal a fost implicat într-un accident. Conducătorul auto a pierdut controlul microbuzului, în urma evenimentului fiind accidentate nouă persoane.

Potrivit ITM Olt, cele mai frecvente deficiențe au fost:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic.