Opt olteni au rămas fără indemnizaţie de şomaj

0
264

Un număr de opt persoane din Olt au rămas, în primele patru luni din 2017, fără indemnizaţie de şomaj întrucât au refuzat să participe la cursurile de calificare sau să se angajeze pe locurile de muncă oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt.

Oltenii care nu vor să rămână fără indemnizaţia de şomaj trebuie să se mulţumească cu ceea ce li se oferă. Potrivit legii, ei nu au voie să refuze locurile de muncă oferite prin Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, dacă acestea corespund pregătirii profesionale. Vor rămâne fără ajutorul de la stat şi cei care refuză să participe la cursuri de reconversie profesională. Deşi în Olt, în momentul de faţă, sunt aproximativ 300 de locuri vacante, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu se înghesuie să le ocupe. Reprezentanţii AJOFM Olt spun că este anormal ca şomerii să refuze să se angajeze. Deşi un loc de muncă este greu de găsit, în Olt încă mai există şomeri care refuză joburile pentru că salariile sunt prea mici. Oamenii spun că e mai rentabil să stai acasă. Oltenii sunt sfătuiţi totuşi să accepte locurile de muncă, chiar dacă nivelul de salarizare nu este cel pe care şi-l doresc. Legea numărul 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă prevede la articolul 44 că încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor se produce la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor.

De asemenea, legea se aplică şi în situaţia în care şomerul indemnizat refuză nejustificat să participe la servicii pentru stimularea ocupării şi formării profesionale sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM  Olt, Elena Iordache, un număr de şapte de şomeri au pierdut indemnizaţia, în primele patru luni ale anului, întrucât au refuzat nejustificat să urmeze un curs de formare profesională, iar unul pentru că a refuzat locul de muncă oferit.

La nivelul judeţului Olt, în ultimii trei ani, aproximativ 90 de şomeri au rămas fără indemnizaţie pentru că au refuzat un loc de muncă sau nu au vrut să participe la cursurile de formare profesională. În 2014, nu mai puţin de 25 şomeri, au rămas fără indemnizaţiei pentru că sau au refuzat să participe la cursuri de formare profesionale, în timp ce în 2015, 11 olteni au fost vitregiţi de aceste drepturi,  pentru refuz curs. În 2016 unui număr de 47 de şomeri le-a încetat indemnizaţia de şomaj ca urmare a nerespectării acestor obligaţii, la 31 de şomeri încetându-le indemnizaţia de şomaj ca urmare a refuzului nejustificat de a participa la servicii de formare profesională şi la 16 şomeri ca urmare a refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii şi nivelului studiilor.

Ilie Bîzoi