Nu mai primesc pensiile în 2020! Mii de persoane sunt afectate!

0
695

Guvernul a luat o decizie care va afecta mii de persoane din toată ţara. Ei nu vor mai primi pensiile care le fuseseră promise începând cu ianuarie 2020. Cât va dura această amânare impusă de Executiv?

Pensiile speciale pentru limita de vârstă ar fi trebuit acordate, începând cu ianuarie 2020, şi primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Măsura era prevăzută într-un proiect de hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică, în august anul trecut, de Ministerul Dezvoltării. Ar fi fost pentru prima oară când aceşti demnitari beneficiază de aceste pensii speciale.

Acest lucru nu se va mai întâmpla deocamdată, pentru că Guvernul a decis amânarea acordării acestor drepturi până în 2021, printr-o ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare luna aceasta.

Cum se acordă aceste pensii speciale

Demnitarii care vor primi aceste pensii vor beneficia de ele după încetarea mandatului. Plata pensiei va fi întreruptă dacă se va începe exercitarea unui nou mandat şi va fi reluată după încetarea acestuia. Pentru obţinerea acestui tip de pensie, nu contează de ce alte pensii beneficiază solicitanţii.

Pensia specială pentru aleşii locali se acordă în limita a trei mandate (12 ani = 144 de luni). Cuantumul ei se va stabili anual ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză. Cuantumul va fi stabilit pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială.

Este important de menţionat că din această pensie se vor impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit avocatnet.ro.

Condiţiile prevăzute de Codul Administrativ pentru acordarea acestor pensii

Demnitarii vizaţi de aceste beneficii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a le putea primi. În primul rând, este vorba despre atingerea vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, potrivit legislaţiei în vigoare.

În al doilea rând, primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de consilii județene trebuie să fi îndeplinit cel puţin un mandat complet (48 de luni) pentru a putea fi eligibili.

Există şi cazuri în care, deşi îndeplinesc aceste condiţii, demnitarii nu vor primi pensii speciale. Este vorba despre cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie.

Sursa: capital.ro