Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară

0
1130

Făină integrală de calitate, produsă de o moară cu pietre ecologice, este reușita fermierilor care fac parte din Cooperativa Agricolă ”Biruința Olteniei”. Aceștia vor să intre pe piață cât mai rapid cu o făină sănătoasă, cu zero reziduuri de pesticide, care să poată fi consumată de toate categoriile de persoane, chiar și cele care au probleme cu indicele glicemic.

Înființată în 2018, Cooperativa Biruința Olteniei din comuna Dobrun, județul Olt, are cinci membri fondatori și, pe parcurs, alți aproape 30 de membri noi s-au alăturat. Suprafața exploatată ajunge acum la 250 de hectare de teren agricol, în mare parte cultivat cu cereale. Moara deservește toți fermierii care fac parte din cooperativă și care doresc să își valorifice astfel producția.

Moara Cooperativei Biruința Olteniei produce făină integrală cu zero reziduuri de pesticide
Moara care macină făină integrală a fost pusă pe picioare în urma accesării de fonduri europene, iar în curând, produsul finit va putea ajunge la oricine își dorește să consume o făină sănătoasă, produsă din soiuri de grâu și secară românești, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, președintele cooperativei ”Biruința Olteniei”, Adrian Alexandru Ignat.

Cooperativa noastră are cinci membri fondatori, mulți mai mulți agricultori mici, care își pot aduce producția la noi spre valorificare. Avem 250 de hectare și avem ca și activitate principală producerea și procesarea de cereale, producerea de sămânță ca material semincer, sămânță certificată din soiuri românești. Pe lângă aceasta, avem și parte de procesare, anume producem o făină integrală de grâu și de secară într-o moară cu pietre de proveniență italiană, certificate bio. Proiectul care vizează moara s-a concretizat acum, după ani în care am încercat din răsputeri să ajungem la finalitate și să punem pe piață produsul. Ne-a încurcat perioada pandemiei de Covid-19, ne-au încurcat tot felul de probleme pentru că moara provine din Italia, foarte dificil și sperăm ca de acum încolo să vedem și roadele muncii noastre de atâția ani. Am accesat fonduri europene prin Măsura 4.1, în sistemul 90% susținut de către AFIR, 10% de către noi. Cu aproximație am investit 200.000 de euro”, a menționat tânărul fermier Adrian Alexandru Ignat.

Piatra care macină cerealele este certificată bio, certificare recunoscută în UE
Chiar dacă fermierii asociați nu produc în sistem ecologic, făina se dorește a fi una de calitate superioară care să-i mulțumească pe consumatori. Primele teste s-au dovedit a fi un succes.

Piatra care macină cerealele este certificată bio și aceasta este recunoscută în întreaga UE. Noi nu producem în sistem bio, ci în sistem zero reziduuri de pesticide. Suntem foarte atenți la produsele fitosanitare pe care le aplicăm, astfel că produsul finit este unul curat, fără a ne fi afectată în vreun fel productivitatea pentru că în acest context al agriculturii suntem obligați să avem atât productivitate ridicată cât și o calitate deosebită. Făina noastră este destinată celor care își doresc să consume o pâine sănătoasă, fără amelioratori, măcinată lent de pietre fără ca proprietățile cerealelor să fie degradate în vreun fel, fie din necesitate, de omeni care suferă de diferite boli de nutriție sau oameni care suferă de diabet deoarece fibrele țin cumva în frâu glicemia. Apropiații și clienții din perioada probelor ne-au transmis un feedback foarte bun. Ne adresăm celor care s-au săturat de făina albă, procesată, cu amelioratori, din magazine și doresc să consume o făină tradițională. Este făina străbunicilor noștri și avem oportunitatea să îmbinăm tradiționalul cu modernul, pentru că este o moară automatizată, dar la bază este piatra”, a menționat tânărul fermier oltean.

Făina integrală de grâu se vinde cu 7,8 lei/kg
Făina integrală produsă la Cooperativa ”Biruința Olteniei” din comuna Dobrun, județul Olt este calitativă și la preț accesibil, apreciază fermierii.

În prezent avem la vânzare în magazinul nostru online care se va deschide în această săptămână, www.biruintaolteniei.ro și avem punga de 5 kg de făină integrală de grâu la 39 de lei, adică 7,8 lei/kg și făină integrală de secară la 5 kg la 49 de lei, adică 9,8 lei/kg. Cumpărători din toată țara pot face comandă de făină, colaborăm cu mai multe firme de curierat și ne dorim să trimitem și paletizat către brutăriile artizanale din marile orașe le țării, unde cetățenii își doresc să mănânce o pâine cu adevărat sănătoasă. Cei care vor să achiziționeze făină de aici, de la punctul de fabricare, o pot face dacă ajung satul Ulmet, comuna Dobrun, județul Olt, pe strada Principală, nr. 115.  Moara noastră produce între 100 și 150 de kg de făină pe oră, vorbim de o făină produsă lent deoarece ne axăm pe calitate. La momentul de față avem cam tot ciclul de la procesare până la ambalare automatizată”, a adăugat fermierul Adrian Alexandru Ignat pentru agrointel.ro