Liberalii modifică legea. Apare contractul de muncă de 4 zile pe lună

0
199

Parlamentarii PNL vor să schimbe Codul Muncii și să introducă alte tipuri de contracte între patroni și salariați. Unul dintre acestea este contractul la cerere, care înseamnă angajarea pe o perioadă de doar patru zile pe lună, în funcție de interesele angajatorului. Liberalii susțin că măsura este o flexibilizare a muncii și că ar aduce avantaje pentru firme, care vor avea posibilitatea de a dispune de forţa de muncă necesară în zilele în care are nevoie de serviciile prestate de către un anumit salariat.

Dacă se mai flexibilizează mult contractele de muncă românii vor ajunge să lucreze câte o oră pe lună, probabil, dacă angajatorii vor avea nevoie de ei. Parlamentarii PNL au emis un proiect de lege care înființează un nou contract de muncă, în care se pot presta doar 32 de ore pe lună. Liberalii susțin că atât angajatorii, cât şi angajaţii au nevoie de o combinaţie între scheme de flexibilitate spaţială cu cea temporală.

”Astfel, ca o componentă a prezentului, se simte nevoia de autonomie în desfăşurarea activităţilor, angajaţii percep de asemenea nevoia să îşi organizeze programul de lucru pentru a putea susţine, în paralel, două servicii. Schemele de muncă flexibile asigură un echilibru mai bun între viaţa privată şi cea profesională, iar asta se traduce în final în mai multă productivitate din partea angajaţilor, precum şi o creştere a ataşamentului faţă de locul de muncă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Totodată, parlamentarii consideră că formele de flexibilizare a muncii din ultimul an au condus la creşterea eficienţei economice, concomitent cu scăderile de costuri pentru firme și că, în contextul actual, este clar că este necesară dezvoltarea într-o mai mare măsură a acestor forme de flexibilizare a muncii. Potrivit acestora, noul contract de muncă ar permite angajatorului o mai mare flexibilitate în organizarea activităţii, având posibilitatea de a dispune de forţa de muncă necesară în zilele în care are nevoie de serviciile prestate de către un anumit salariat şi doar numărul de ore necesar prestării activităţii respective.

Plata, la orele prestate

Contractul individual de muncă “la cerere” reprezintă contractul în baza căruia salariatul prestează activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele şi în intervalul orar stabilite de către angajator, cu condiţia înştiinţării în scris a salariatului în termenul stabilit în contract, dar care nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activităţii pentru care este solicitat, se precizează în proiectul de lege. Totodată, angajatorul are obligaţia de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puţin de salariul aferent unui număr de cel puţin 32 ore/lună. Acest tip de contract va putea fi utilizat doar în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, în activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor, în domeniul publicității, precum și în grupa ”alte activităţi recreative şi distractive”. Salariatul încadrat cu contract de muncă la cerere va beneficia de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

Contractul cu mai mulți angajatori

Un alt tip de contract introdus prin proiectul de lege este contractul individual de muncă cu mai mulţi angajatori. Acesta este un contract cu normă întreagă în baza căruia un salariat prestează muncă pentru şi în subordinea mai multor angajatori, pentru desfăşurarea aceluiaşi tip de activitate, care implică exercitarea aceloraşi atribuţii. Acesta va putea fi încheiat doar de către angajatori care aparţin aceluiaşi grup de întreprinderi, care înseamnă o structură formată din două sau mai multe întreprinderi, din care una dintre acestea exercită controlul asupra celorlalte din grup.

Sursă: www.national.ro