În luna mai salariații vor beneficia de patru libere legale

0
465

Românii se pregătesc de o nouă minivacanţă prelungită.

Conform codului muncii, românii vor avea mai multe zile libere în luna mai indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Cu ocazia Zilei Muncii și a Sărbătorilor Pascale, angajatorii sunt obligați conform Codului muncii să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai.

În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Totuși, anumite categorii de angajați sunt obligate să-și desfășoare activitatea şi în zilele nelucrătoare.

Acest lucru se aplică în special angajaților din unitățile sanitare, cele din domeniul alimentaţiei publice, ordine publică, precum și celor care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității respective.

Conform prevederilor legale, în situația acestei categorii de angajați, perioada respectivă trebuie compensată cu timp liber echivalent în următoarele 30 de zile.

În cazul în care acordarea timpului liber este imposibilă, aceștia au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100%.

În ceea ce privește angajații care au beneficiat deja de zilele libere menționate (creștini de rit catolic ori protestant), aceștia vor beneficia și ei de zilele libere aferente sărbătorii ortodoxe dar, așa cum precizează Codul muncii, „vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Respectivele libere sunt aferente zilei de 1 mai (miercuri) și sărbătorilor pascale. Astfel, Ziua Muncii, celebrată în prima zi a lunii mai, va fi liberă.

Urmează suita celor trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).

Datorită faptului că 1 mai cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare pe 3 mai, bugetarii vor beneficia de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior, potrivit

Marilena Vasile