Atenție! Cei care au aceste boli nu vor mai primi pensie

0
1101

Toți cei care au aceste boli nu vor mai primi pensie. Noua Lege a Pensiilor, adoptată recent de Senat, vine cu modificări importante.

Potrivit poiectului, a fost introdusă o perioadă minimă de cotizaţie, de 15 ani, pentru cei care vor să ia pensie de invaliditate de 15 ani. Asta, după ce în 2012, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională perioada minimă de cotizare această categorie de persoane.

O altă modificare în noua lege a pensiilor îi vizează pe bolnavii de cancer, SIDA sau schizofrenie. Aceştia nu vor mai primi pensie minimă garantată, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Ei vor face obiectul unei noi legi, prin care vor primi o indemnizaţie socială.

În prezent, aceste persoane primesc pensie de invaliditate, indiferent cât au cotizat, conform prevederilor din legea pensiilor aflată încă în vigoare.

De asemenea, potrivit proiectului Legii pensiilor, clovnii, balerinii, dansatorii, acrobaţii, călăreţii de circ, dresorii de animale salbatice, soliştii vocali de operă, instrumentiştii la instrumente de suflat sau cascadorii se pot pensiona mai devreme.

Astfel, la doi ani lucraţi în astfel de condiţii grele, se primeşte o „reducere” de un an. Adică în loc să se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (dacă este bărbat). Dacă este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, în loc de 63.

Pentru trei ani munciţi astfel, reducerea este de un an şi jumătate. Drept urmare, la 15 ani munciţi se reduc 7 de la vârsta de pensionare.

Sursa: capital.ro